點解救護車會有兩種唔同叫聲?

67 回覆
5 Like 41 Dislike
睇黎你係非一般人
小學已經有教
唔講都冇留意
Thx 樓主問問題
書教定老師口講先?我記得有學消防車救護車警車點分,但無學邊啲車要讓邊啲唔洗
家陣見香港大部份人都係咁 已經唔會讓緊急車輛
唔利申真係極危險
利申先我係小學老師有講先知,但當年教科書上無寫,未必個個老師會口講
純粹係企係片中照行嘅人角度諗,佢地係咪以為綠燈就可以照過
其實嗰堆人入面應該係有人知道要讓嘅,不過有第一條荗利唔理,直行直過,知道要讓嘅人就心諗有人過㗎車係咪都行唔到,唔淨在佢都過
A common example of Doppler shift is the change of pitch heard when a vehicle sounding a horn approaches and recedes from an observer

中學畢業未?
十字死光 射鳩死你地
成個post得你係識野
其他果啲係到9吹
完全唔明點解咁多人負皮我
你真係
你噠出黎既英文都講明, 呢個只係common example, 你條on9就以為doppler effect淨係用於聲音.

我上面講左, 而家講多次, doppler effect係應用於所有wave, 包含聲波同光波. 你自己未讀完書仲想話人中學未畢業
我幾時有講淨係用嚮sound wave?
點解St.John次次聽到都係用Hilo
繼續慢慢撐

上面大根妹想糾正樓上"doppler effect只係用於聲波"既錯誤, 你條友on鳩鳩喺度屌人中學未畢業, 仲話
"我十幾年前讀中學既時候, 本physics教科書已經係用警車聲黎做例子架啦 "
宜家知自己柒左就扮撚曬野
仲十幾年前讀中學? 你出年畢業未都好難講
巴打,大根妹由頭到尾都否定緊doppler effect應用係sound wave,俾埋教院啲教材佢睇,佢仲話誤人子弟
我冇話過套理論唔可以用係光,而係用係光嘅係紅移藍移,發現嘅人都唔同
Doppler effect個名係發現呢種現象嘅科學家個姓嚟,佢發現呢種現象時,確實係以sound wave嚟做驗證
係其後有其他人,發現呢套理論可以用係其他地方,先會出現光波版嘅doppler effect

我學歷未必有巴打你咁高,但我上面講嘅都可以好簡單係wiki搵到,連同發現者個名都可以搵到
我只係糾正返大根妹所講嘅紅移藍移係光波現象
同埋科學理論係要驗證,Mr. Doppler係用sound wave驗證,咁就係based on sound wave,即使佢或其他人後來有用其他方式去做驗證,但發佈咗就係以最先驗證嘅方式嚟紀錄
情況就好似好多宇宙同空間嘅理論都係源自相對論咁,但呢啲基於相對論再做驗證嘅新理論,都會以重新驗證嘅科學家嚟命名,而唔會直接稱為相對論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞