點解救護車會有兩種唔同叫聲?

67 回覆
5 Like 41 Dislike
的土佬都呠鳩班仆街
慢個個係平時用
急啲嘈啲通常係趕人同車走
其實呢,我post嗰兩條片
入面嗰兩部機已經解釋咗點解有兩種聲
而除咗wail同yelp或者high/low,仲有buzzer可以用
即係以電子響聲代替平時汽車嘅汽笛式喇叭
wail同yelp嘅用法主要係直街同轉角
因為wail同yelp個聲波唔同
亦要睇埋有冇其他緊急車輛疊咗聲
應該係聽到厭左 所以間唔中要轉下
就好似聽歌一樣 長期聽同一首都會好快厭
係應該架喎
所有國家除左中国/越南/印度(最嚴重) etc. 文明落後既地方先會唔讓
香港D Siren仲係用英國貨 Premier Hazard
https://youtu.be/JT2T6cRhn7A
有四種聲
證明到香港人仲未完全被蝗化
青春期變聲
有玩gta都知啦
其實D柒頭係有意識讓
不過就硬係覺得自己好快過完
個個咁諗結果就阻柒住哂
Doppler effect係指任何發出聲音嘅物件
係經過作為觀察者嘅你身邊時
會令觀察者聽到聲音頻率變動
而事實上,呢件物件嘅聲頻冇變動
觀察者嘅聽覺亦冇幻聽
去過日本旅行都係聽呢種聲多
反而香港救護車發出果2-3種, 係日本暫時未聽過
唔知係咪日本人全部都會讓救護車過路先, 冇需要轉音樂
有聲
朋友,你講嘅係光波
doppler effect係聲波
點解咁都搞得錯
屌...... 依家連登d 年齡層係咪真係咁撚低...... 我十幾年前讀中學嘅時候,本physics教科書都已經係用警車聲嚟做例子㗎喇
反而個的士佬停左係到讓
朋友,知你懶得搵
俾埋網址你
https://www.eduhk.hk/has/phys/sound/sound6.htm
其他同聲波相關嘅
係下面呢個網址click入去
https://www.eduhk.hk/has/phys/sound/sound1.htm
屌你係咪on撚鳩
doppler effect應用喺所有wave度, 包括聲波同光波呀大佬.
我地知道宇宙膨脹緊都係靠doppler effect度出黎
未讀完書仲想教人
一般人由細到大都無乜人教話見救護車要讓路,如果個人無乜常識,唔係有大人教未必知
唔知依家有無教,但小學常識書應該要教下呢啲

學過車應該知要讓,所以車會讓救護車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞