中國公安局研究給予回鄉證國民身份

60 回覆
2 Like 52 Dislike
強逼你要
你有得話唔要咩
仆你個街如果要交支那薪俸稅,逗緊香港人中位數嘅人最少都冇咁三成
向好嗰方面睇,啲新移民住唔慣香港可以死返上大陸!!!
呢個德政嚟 我絕對讚成

回鄉證無條件納入大陸稅網 但國民身份換言之要跟大陸國民義務 即係要交大陸稅

國民身份 可以俾到香港成日回鄉的中國人獲得佢哋應有的權利 例如可享受供醫保勞保同退休金 (同佢所屬的公司都要幫佢供埋一份) 而且 可以交大陸比較平嘅稅

之前喺大陸有物業收租但居港的中國人 所有物業都要納收入稅 而按統一法則去訂的話佢哋大陸資產都會計入香港拎居屋公屋個base裡面

以上大陸稅同無喺大陸番工或有大陸任何收入嘅人無關
咪住先
即係以前嘅香港市民大陸係唔當國民啦
強國鼓吹港獨可恥
根本想搞一國兩制
做咩要將回鄉証"升格"先?
升即係提升啦 乜回鄉証好失禮咩?
要你大陸皇恩浩蕩升級啊?恩賜啊?
有無問過香港人肯唔肯 係你話點就點啊? 係唔係要香港人多謝你啊?
今次就身份証
下次不如話橫掂都有內地身份証要香港身份証做咩啊
不如廢除埋佢啦
再黎就係要關口/基本法做咩啊 橫掂大家都係䇔國人
到時拐子佬 偷器官果班落晒黎 我就真係恭喜你啊
03年爭取雙普選 今年18年爭取到咩?
大白象高鐵 一地兩檢?日日150個單程証?
溫水煮蛙 香港人幾時先醒啊?
要翻工不了?到時工都俾d 北佬搶晒到時就
老細:請香港人?不了

真係想翻大陸做野果班香港人 有心搞整多張証就得啦 邊有可能咁搞架
唔撚要呀
現金出糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞