[Fineapple] APRIL討論區 (1) 六人組合重新出發 新碟 Prelude 大發

1001 回覆
17 Like 17 Dislike
大面

生日粗卡
鑽石忙內 珍率B 生日快樂,祝你越大越靚
壽星女收到嘅生日禮物

名符其實嘅「珍率 BB」
[知英台]

今晚節目擇要:

- JTBC 網絡劇《Last Minute Romance》(二姐)
- 日劇《黑色孤兒〜七個基因〜》(知英)
- 171208 APRIL Showcase 及 握手會 錄音/錄影重溫

10:30 pm 開台

http://jiyoungbb.weebly.com/
[知英台]

今晚特別加開,播放
APRIL 2nd LIVE CONCERT IN JAPAN 2017 "DREAM LAND" (TAKE MY HAND) 錄影重溫

[知英台]

今晚節目擇要:

- Arirang Radio K-poppin' (APRIL - Rachel 嘉賓主持)
- 聖誕應節片段大放送

話說小弟同寶拉巴打兩星期前去咗日本睇 APRIL 2nd live concert。而家打返包膠同各位分享一下。

我星期五早機出發,下午去到東京。

落機之後,經過海關,俾個多咀嘅海關叔叔R水吹。以下係真實對話內容:

👨‍✈️你留響日本幾多日?
🍍3日

👨‍✈️你黎日本做咩?
🍍睇concert 😊

👨‍✈️你今年都黎咗日本好幾次喎,係咪都係睇concert ?
🍍係呀...😅

👨‍✈️睇AKB? 😏
🍍No 😠

👨‍✈️咁睇邊個?
🍍Korean girl group

👨‍✈️...

出咗海關,搭鐵路去品川嘅酒店checkin,當時大概係下晝5點。外面已經開始天黑。仲有 d 微雨,氣溫有 d 凍,仲幾大風下...

由於成朝都無食過野,所以決定食野先。食完野,已經6點,我拿拿林搭 JR 由品川去新橋,再步行去銀座。APRIL 響開 concert 之前一日,有個 Mini fan meeting 同埋 Showcase,但係我趕唔切去 Fan meeting,所以無去到 (加上我當時仲未入會做 Fanclub 會員,無得申請)。Showcase 我買到飛 (公開發售果種),時間都就到,所以可以參加。Showcase 係 7 點開演。我 6:30 已經到達會場 - 銀座Yamaha Hall。

當時外面嘅雨開始越落越密,我行到去會場,已經凍到有 d 震。會場嘅入口大堂已經企咗一大堆人,準備按照入場卷嘅號碼分批入場。我見到有好幾個親媽親爸企埋響一角,派緊祝賀珍率生日嘅banner,我都唔執輸,拎咗一張留念。

講開入場卷,地皮d辦事速度真係好慢,Showcase 星期五舉行,佢星期二先至寄出,d 人星期三打後先收到。我呢d 海外飯,如果搵轉運將張入場卷寄返黎香港,肯定趕唔切。咁搞法基本上無可能參加到。 可能俾人嘈,最後地皮安排俾人憑買飛嘅 email 即場補發入場卷,咁我呢個海外飯就可以參加 showcase 了。

言歸正傳,會場已經開始入場,因為我乜飛都無,週圍又唔見地皮職員,所以硬住頭皮,膽粗粗跟住人入場。

行到去個 hall 嘅門口位,有人收飛,收咗飛就每人派一隻 eternity repackage 碟。我乜飛都無,見到有個工作人員,就衝埋去,同佢講英文,話我未收到飛嘅情況。

個工作人員唔識講英文,佢問我識唔識講韓文,我梗係唔識啦... 我攞部手機出黎,show 個買飛 email 俾佢睇。佢睇到個注文番號,對返個list,就俾咗張飛我。飛上面寫住入場編號係 110 幾。我係跟住編號 200 幾果班人入場嘅,即係話我企後咗成百人,唉...

會場其實比起平時果 d fan signing 嘅場地更細,好似一個細課室咁,果度全場企位,最多可以企 200 幾人。

我成功入場之後,後面仲有人繼續入黎,等到 7 點鐘左右,就開始 Showcase 了。

開頭 projector 播咗一小段《Take My Hands》MV 嘅 intro 片段 (即係珍率慢動作跑緊果一段)。播完 intro,六個成員就步出舞臺啦...

佢地身穿白色水手裝,即係呢個做型:

https://youtu.be/5RWdFPHbMIo

六個成員都好靚女,好似 Barbie 公仔咁,靚到好唔真實,我好似發緊夢咁。雖然我企得好後,但係隔住咁遠都覺得好似見到六個仙子咁。

第一隻表演嘅歌係《Take My Hand》。全場應援非常落力,有幾個韓飯響我後面叫應援嘅時候,我後頸直頭感受到佢地嗌到有股風吹埋黎咁,好犀利...

唱完第一隻歌,六人就自我介紹同埋同觀眾打招呼。當然,佢地係用日文黎介紹自己。首先係 Honey voice 車王,然後係反轉魅力娜恩子,接住就係松鼠睿娜、微笑天使 Rachel、陽光能量忙內珍率,最後係閃閃發亮車公。

介紹完自己之後,佢地就攞咗個抽獎箱出黎,每人抽選一個觀眾寫嘅問題紙。(d 問題紙應該係較早前 mini fan meeting 觀眾遞交嘅)

有一條問題,係問關於黎緊星期六嘅 concert 嘅。珍率劇透咗少少,佢話佢地會有 special unit 嘅表演,觀眾聽見都非常感興趣。其餘果幾條問題我都聽唔明... 抱歉...

答完觀眾嘅問題之後,佢地就表演第二首歌《MAYDAY》。應援好大聲。現場音響個 bass 好勁,配合呢隻歌嘅強勁節拍,感覺一流。唱完呢隻之後,佢地接住又唱咗《띵》(Tting) 呢隻歌。呢隻歌嘅節拍更加勁,聽到我 high 晒,不期然自己 un 起上黎。

連唱兩首歌之後,佢地有 d 索氣。Showcase 接緊尾聲,各人講吓感受,叫觀眾踴躍支持聽日嘅 concert。之後佢地就唱埋 Showcase 最後一首歌《YES SIR》。娜恩子教觀眾陣間一齊嗌「YES SIR」做應援。

為時半個鐘嘅 Showcase 就結束咗,佢地六個去返後台,工作人員隨即響舞台上面 set 咗幾張檯,準備陣間嘅握手會。

過咗大概 10分鐘,握手會就開始啦。六個再次行出舞台,企響檯後面,同場入面嘅每位觀眾逐一握手問候。

觀眾由最前排開始,一個一個排住隊咁,由舞台一邊嘅梯級行上去。最先握手嘅係珍率,之後係大面、Rachel、車公、娜恩子,最後係車王。

我初時以為會閃電式咁一握手就要行開,點知原來個個都可以同佢地講一兩句話,打下招呼咁。所以我響無乜準備嘅情況下即刻諗同佢地六個講乜好。

我用韓文同珍率講生日快樂,佢好自然咁用返韓文咁答多謝。

我諗唔切同大面講乜好,就咁講咗兩聲 Hello Hello ,大面用日文講咗句多謝。

之後對住 Rachel,我即刻轉 channel 講「See you tomorrow」,Rachel 開頭機械式咁同個個人都用日文講多謝,聽見我對住佢噏英文之後,就笑住同我講返句「See you tomorrow」。

我用韓文同車公講「幸會」,佢笑容燦爛咁點頭示意 ,我聽唔到佢答乜。

之後到娜恩子,近佢離望住佢真係靚到不得了 ,望住美少女,我個腦已經唔記得晒點同佢講野。我原先想讚佢好靚女,但係 d 韓文出到口講到錯晒。我仲講咗句「沙冷 hea 唷」。我估佢明我想講乜掛,佢對住我笑,我又係聽唔到佢答乜。

最後到車王,我同佢握完手之後,佢都係用日文講多謝,我用韓文答返佢「多謝」(我又係諗唔切同佢講咩好)。佢最後用日文補多一句「係!」

同六個握手打招呼嘅過程,大概係 30 秒左右。雖然係好短,但係感覺好難忘,好似發夢咁,估唔到可以咁近佢離同佢地握手打招呼問候。

握手會進行期間,企響我後幾行嘅幾個韓飯攞出佢地 d 大機出黎不停「摺摺摺摺」咁瘋狂拍照 。場內嘅工作人員見到,即刻用日文同佢地講「打咩、打咩」唔好影相 ,但係果幾個韓飯一於當耳邊風唔理,繼續「切菜」(瘋狂撳快門) 。個工作人員連韓文都講埋,話「晏嗲唷」 ,並且上前阻止。最後 d 韓飯都合作肯收手,工作人員亦無再追究,無要求 del 相,算係好順攤。

握手會完埋,返番現實世界。離開會場,出面仲係落住雨,同埋好凍。頭先睇 showcase,場內唔凍,我除咗風褸同頸巾,而家又要戴返晒。我搭 JR 返回酒店休息,準備睇聽日嘅演唱會。

Showcase 嘅包膠就打到呢度,我會繼續打演唱會嘅包膠,不過要俾 d 時間我。我希望呢幾日假期可以打多 d。最後響呢度祝各位聖誕快樂!
海關個阿叔講英文
不過啲韓飯成日都係唔守規舉
係呀,佢係用 d simple English 問我野囉
聖誕快樂!
同我上次睇DC一樣 收唔切飛 後左勁多 !
期待演唱會part 包膠
《拍攝上班路篇》

經歷咗前一晚嘅Showcase,第二朝我8點已經起咗身,9點鬆d就離開酒店。諗住去食早餐,點之又中左伏。d拉麵店、普通食肆成11點先開鋪。我又唔想食麥記,附近又唔見有 Sukiya、松屋果d連鎖餐廳。結果就空住肚咁行咗10幾分鐘,由酒店行到演唱會會場 - 品川 Intercity Hall。

當時係9點半左右。我已經見到有起碼20幾人響停車場入口等緊 APRIL。佢地係想拍 APRIL 「上班」入去會場果一刻嘅情況。

由於我起身之後乜野都無食,如果跟班 fans 一齊等 APRIL 上班,我怕頂唔順。所以我就行返入去會場附近嘅一座大樓,果度有 food court,應該搵到野醫肚。

可惜,時間真係尚早,得 d cafe 開咗門,其他食肄全部都拉晒閘,sorry。我最後係去咗便利店,買咗兩包三文治,同埋一樽野飲,隊晒落肚。咁就當係食咗早餐。

食完野,行返去會場停車場入口。當時已經係 10:20 左右。我填飽咗個肚,加上陽光普照,個人暖咗好多。我同其他在場等 APRIL 嘅韓飯、日飯,企咗響行人路兩旁。

唔少韓飯同日飯都帶備重型「武器」,準備影 APRIL。我認得當中嘅兩三個韓國親爸親媽,好想行去同佢地打招呼。但係由於我唔識韓文,所以打消咗呢個念頭。

不過我認得一個海外飯 Joser,佢係關島人黎,大家都識講英文,咁我就膽粗粗走上去同佢 say 個 hi。佢當然唔識得我啦,我就話我有睇佢 Youtube channel d 飯拍片。咁就好容易同佢打開咗話題啦。佢問我邊樹黎,我話我係香港黎嘅。

Joser 佢去過好多場 APRIL 嘅簽名會,又成日同珍率講英文,而家珍率都認得佢。我話我好羨慕佢去過咁多場 APRIL 簽名會。佢問我係咪第一次去睇 APRIL,我答係呀。之後我俾咗 Twitter 佢,第時有咩可以聯絡下。

吹咗無幾耐,有韓飯就見到有架黑色七人車駛緊過黎,入面應該係APRIL,其他人聽見都拿拿聲埋位準備。當時係 10:50 左右。

架車真係停咗響路邊,但係過咗成3分鐘都未開車門,我轉身望下後面,見到「餃子Manager」企咗響停車場入口果度打點緊。之後佢行去架七人車度,準備打開車門,另外有兩個講日文嘅職員叫其他人讓開一條路俾 APRIL 落車行入去會場。說時遲,那時快,車門已經慢慢打開咗,六個成員就逐一落車。Fans 嘅相機亦開始不停「摺摺摺」。

首先係車公落車,之後係娜恩子同埋 Rachel。

跟住係珍率、大面同埋車王。

你見到有個職員揸住部大大部嘅 Sony DV 機黎拍攝進場情況,唔知第時會唔會有機會出碟呢?

影完上班,Fans 就鳥獸散,條街好快就無晒人。我見時間尚早,會場又未開始排隊賣演唱會週邊,咁就四圍行下,搵個地方坐低,休息下。我搵到一間最接近會場嘅 Family Mart,入面仲有個 cafe corner,有得俾人坐低,非常正。咁我就響果度打墩。
《買野同入場篇》

演唱會週邊係 12:30 先開始賣。我響 cafe 坐到 12 點左右,就行返去會場。我去到會唱入口,見到已經排晒長龍。

呢個時候,我同寶拉巴打會合,我地排隊排到 13:30 先買到野。Counter 得 3 個職員負責收錢賣野。

Counter 旁邊掛咗一個大海報,上面貼咗幾張紙仔,寫住 「車王、娜恩、珍率」 扇賣晒!!! 另外圓型鏡仔都賣晒。

排隊去到我地兩個真係俾錢買野之際,職員就話連大面嘅扇都賣晒。

我同寶拉都屌咗出聲,我地後面仲有好多人未買野,而家 d 扇都賣到無晒貨咁滯,得返車公同埋 Rachel 扇有貨。

咁我唯有買車公同埋 Rachel 兩把扇。另外場館仲有 MAYDAY 簽名碟同埋 Prelude 簽名碟。MAYDAY 簽名碟賣晒,我只係買咗 Prelude 簽名碟。

除咗簽名碟同埋扇之外,我仲買咗6個襟章,入面係咩成員,要打開個包裝袋先知到。我中咗車公、車王、Rachel、大面,另外有兩個重覆咗。我買唔中娜恩子同埋珍率。我響場館外面周圍搵下有無人可以交換襟章,最後交換到娜恩子。但係珍率就唔見有人有得交換。

買完野,都差唔多係時間排隊入場。我同寶拉又再次排隊,等工作人完搣飛入場。順利入場之後,見到 lobby 放咗好多花籃、花牌。

除咗花牌之外,仲有六個大紙箱,用黎接收 fans 送俾六個成員嘅禮物。

我買咗份禮物送俾娜恩子,放咗落個紙箱之後,就周圍影下相。

觀眾入場後,賣野嘅 counter 就搬返入去 lobby 度,我行去 counter 八掛吓睇吓仲有 d 咩賣。

發覺全部扇都賣晒,Pen Light 又賣晒,連襟章都無埋。

我都唔知地皮點諗,個演唱會係有兩場。如果有人無買頭場嘅飛,佢只去尾場嘅話,即係佢基本上係無扇同埋無 Pen Light 買。你叫人情何以堪呢...
《演唱會(頭場)篇》

我同寶拉頭場坐響第 19 行,因為 d 飛係響公開發售階段買嘅,所以位置唔係咁前,個坐位算係幾後,大概係會場2/3嘅位置。

個場係嘅地面係平嘅,唔似得戲院咁一級級斜上去,所以前面果行有 d 高大嘅觀眾,就會俾佢擋住阻些少視線。

場館有兩個 VIP 席,響場館中間左右兩邊嘅位置,我見有幾個人坐咗響左面嘅 VIP 席上面,我估大概係佢地 d 屋企人掛(斷估)。另外我見有一個坐輪椅嘅女仔,都係坐咗響 VIP 席上面。右邊嘅 VIP 席,就有個著住一身行政人員打扮嘅西裝友,仲有個好似秘書嘅女仔跟住。

我地坐低無耐,擰轉頭望下後面,原來有好多人買企位飛,佢地企晒響場館最後嘅位置。今次演唱會,坐位已經賣晒。估唔到都有咁多人真係買企位。

每個座位上面,放咗一個 banner。

陣間響大合照嘅時候,觀眾就會舉起。

演唱會未開始前,場內播住 APRIL 嘅歌曲做背景音樂。差唔多到 14:30,演唱會即將開始。背勁音樂嘅音量開始大起上黎。觀眾亦隨即歡呼納喊。

一開始佢地連續唱咗三隻歌,分別係:
1. 《손을 잡아줘》 (Take My Hand)
2. 《따끔》 (Lovesick)
3. 《봄의 나라 이야기》 (April Story)

原先坐咗響度嘅觀眾都自動企起身,一齊做應援,仲嗌得好大聲下。感覺唔錯。

唱完歌,有兩個 MC 嘅物體走咗出黎,觀眾坐返低。MC 噏咗一輪我聽唔明嘅日文。六個成員之後用日文自我介紹,首先係車王,然後係娜恩子、大面、珍率、車公、最後係 Rachel。

自我介紹完之後,又一連唱三隻歌:
4. 《꿈사탕》(Dream Candy)
5. 《Snowman》
6. 《유리성》(Glass Castle)

Dream Candy 有官方應援,但係 Snowman 同埋 Glass Castle 就無,所以觀眾乖乖咁聽住佢地唱歌。

唱咗六隻歌之後,MC 就同 APRIL 傾計,佢地話每人都各自整咗聖誕掛飾,準備送俾現場嘅觀眾。響抽獎之前,projector 播咗一段佢地自製聖誕掛飾嘅片段。除咗送聖誕掛飾,仲有張 polaroid 同埋聖誕卡。

每個成員都響抽獎箱抽出一名幸運兒出黎,親手送上聖誕禮物。佢地好搞笑,每個觀眾上台拎禮物之前,都要 check 清楚係咪果個座位號數,佢地係咁話 check、check、check。好似好 enjoy 查飛咁。

抽獎過後,佢地就話接住落黎會有 special stage 表演。第一對表演嘅將會係車公同埋車王,所以佢兩個就入返後台準備先。台上剩低四個成員同 MC 傾計。有個長毛肥仔MC話有d野要表演。

原來佢話佢可以一口氣隊晒成支 500mL 可樂,再講出 APRIL 六個成員名稱出黎。觀眾之後就拍手助興,睇肥仔MC表演。肥仔MC真係一野隊晒成支可樂,之後噏咗車公、車王... 之後就嘔咗成肚氣出黎 。講唔到第三個名。珍率同大面拍爛手掌咁笑個肥仔MC。觀眾都係咁爆笑。搞笑過後,就去返正題,開始 special stage 嘅環節。
留名
《演唱會(頭場)篇》 (續)

打頭陣第一個 special stage,係車公、車王:
7. 倖田來未 《キューティーハニー》 (Cutie Honey)

車公同車王著咗套好閃嘅小背心,露咗個肚仔出黎。下面就著住白色短紗裙。車公施展渾身解數,將平日收埋好想表演嘅 sexy dance 盡情爆發晒出黎,又碌地沙又盛。可惜個舞台俾前面 d 觀眾擋住晒,我只可以睇住舞台兩側嘅 projector 影像。

車王就含蓄 d,佢表演可愛 cutey 嘅一面。兩種口味,觀眾都好受落,叫囂嘅叫囂,吹口哨嘅吹口哨,歡呼嘅歡呼。

原曲MV:
https://youtu.be/9AYtQLRy5K0

第二個 special stage,係珍率、娜恩子:
8. 《Let It Go》 (迪士尼電影 《冰雪奇緣》 入面其中一首歌)

呢個表演係我個人認為整個演唱會最難忘嘅一幕。一開始珍率行出舞台,企響右手邊嘅一個台階上。佢著住白色紗裙,成個小公主咁。觀眾即刻大叫「珍率!」。珍率嘅英文發音好正,高音位收放自如。唱副歌果陣盡顯功架,不愧為鑽石/黃金忙內。

珍率唱完第一段之後,娜恩子就跟住行出黎,企響左手邊嘅一個台階上。佢著住湖水藍色露肩晚裝,高貴、大方、優雅、脫俗。 娜恩子唱得好有感情,句句扣人心弦,去到副歌果度,我成個人聽到眼濕濕。媽呀,我好滾動呀...

娜恩子唱完第二段,就同珍率交換台階黎企。接住就進入隻歌嘅高潮。珍率同娜恩子梅花間竹咁一人唱一句,唱唱下仲兩個一齊爆高音和唱 「The past is in the past...」 嘩,呢度真係聽到我起晒雞皮,超正。 之後佢地又和音合唱 「Let the storm rage on...」,珍率唱埋最後一句 「The cold never bothered me anyway」,咁就完成咗呢個 special stage 啦。

娜恩子嘅唱功的確進步咗好多,雖然佢 d 英文發音唔夠珍率咁標準,但係佢嘅唱腔好有感情,我睇完演場會之後幾日,都仲回味住呢隻歌。

原曲MV:
https://youtu.be/L0MK7qz13bU

第三個 special stage,係 00 line 嘅大面、Rachel:
9. ももいろクローバーZ (桃色幸運草Z) 《走れ!》

大面同 Rachel 著住白色及膝百摺裙,上身披住一件銀色閃令令嘅斗蓬,對腳著住 《童謠救出作戰》 果陣著開嘅閃燈波鞋。佢兩個充滿活力咁又唱又跳。隻歌節拍好強,加上 d 音唔算好高,所以大面都唱得黎。

唱到歌嘅中段,有個小 surprise。佢地響地下執起幾支「空氣炮管」,將大概6 - 7 個簽名波射俾觀眾。射完簽名波之後佢地繼續唱埋歌嘅下半部。

原曲MV:
[url]https://youtu.be/-ru5Cn5oMSo[u/rl]

完成咗三個 special stage 之後,projector 就播放咗一段短片。片中六個去咗一個地方食吉列豬扒。d 豬扒有 d 係超辣嘅,有 d 成員食完之後頂唔順,要飲鮮奶解辣。 條片都算係搞笑嘅,但係我聽唔明 d 韓文/日文,所以有好多野都唔知佢地講乜。

睇完短片之後,六個都換咗另一套歌衫,係運動裝束黎。

佢地又一口氣連唱三首歌:
10. 《MAYDAY》
11. 《띵》 (Tting)
12. 《YES SIR》

之後佢地又同 MC 傾計。傾咗成10分鐘,不過我完全聽唔明佢地講乜... 工作人員放咗 6 張圓凳響舞台上面。六個成員坐響凳上面,唱咗兩首慢歌:
13. 《사랑해도 될까요》 (Shall We Love)
14. 《Fine Thank You》 (日文版)

唱完兩首慢歌,又係 MC 時間,我都係聽唔明。六個成員之後同觀眾講下感受,多謝支持之類。

接住落黎有個 surprise。對於身為 Kamilia 嘅我同寶拉,真係百感交雜。事關佢地唱咗兩首大師姐 KARA 嘅歌:
15. KARA 《Jet Coaster Love》
16. KARA 《Jumping》 (日文版)

有 d 觀眾(好似我咁),好耐無叫過應援,臨時臨急真係記唔起點樣嗌,但係有 d 觀眾真係鐵血飯,識得嗌應援。其實 APRIL 出道咗都兩年幾,夠晒歌開 concert,點解地皮硬係要塞兩隻 KARA 嘅歌入去 APRIL concert 度呢?呢一點值得大家思考一下。唱完兩隻 KARA 歌,佢地再跟手唱多一隻歌:
17. Tinkerbell

唱完呢隻歌,佢地就「扮」走人,同觀眾揮手講拜拜,走返去後台。其實係地球人都知到會有 encore 環節。所以佢地扮走果陣都無人留佢地。

台上嘅燈光熄晒,觀眾嗌咗一輪「encore」之後,佢地就出返黎啦。Encore 環節,第1隻歌係:
18. WOW

唱完就黎個全體大合照嘅時間,全場觀眾響影相果陣,舉起之前派發嘅 banner。六個成員影完相擰轉頭,見到成個場都高舉 banner,好 surprise 同埋感動。影完大合照之後,就黎到演唱會最後嘅一首歌:
19. Muah!

唱緊歌果陣,六個都掟 d 簽名波出去俾觀眾。其中大面最叻,佢掟得好遠,可惜我同寶拉坐得真係頗後,大面幾大力都掟唔到咁遠。這些機會...

唱完最後一首歌,波又掟晒。咁就完結咗演唱會嘅頭場啦。
[知英台]

今晚節目擇要:

- APRIL 一週飯拍重溫
- 2017年「奎妍可拉英」精彩片段回顧

其實hyunjoo 最後the unit 有top 9
DSP 會點? 又加番佢入April 定點?
又變番acting?
[知英台]

年尾最後一次開台,節目擇要:

- 2017年 APRIL 精彩片段回顧

各位 Fineapple,新年快樂!
新post已開,請大家多多支持。

[Fineapple] APRIL討論區 (2) 祝願妹妹團2018年大發

https://lihkg.com/thread/515678

祝各位2018年事事順境,身心安泰。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞