[多圖]半年10萬HKD外匯EA倉,你問我唔答

43 回覆
12 Like 6 Dislike
已經係 ea 黎 只不過會人手再加單 之後 ea 一齊 close
冇pips steop,用macd stoch睇係短線底就加
加一次3-5倍,按dmi adx而定
幾年前我都有試過用mt4 寫ea 炒外匯 玩左一年同樓主個圖一樣每個月都有利潤 但之後利潤越來越少 到最後變左輸

如果樓主發覺利潤開始減慢 小心個策略有機會開始唔work
e個account out左d金同lot size改左,對比唔到
但有其他account仲用緊e個ea,半年之後改出post review, 如果仲記得的話
個ea %好睇個月個波幅,最好上上落落200pips以上,單邊市更好,上個月eu明顯橫行就少左好多%
同埋玩外匯最危險既係突然間有隻currency 突然因某啲突發事爆上爆落成幾千個pipe 個倉會有機會爆左

當年我有玩外匯既時候隻chf突然宣佈一啲好重要既野 好似係同美元掛鈎定同美元脫鈎 好彩我果ea usdchf 無hold 貨

之後間外匯公司FXCM就因為呢單野 啲客平唔到倉負錢負得太犀利 成間公司唔知幾多億市值就咁就摺左
之前有巴打話 martingle expectation = 0 , long run 輸緊
所有策略最終都係咁
你睇人地個D EA一年翻幾倍 都只係時晨未到
寫法問題,去到最尾2個倉基本上回吐十幾20pips就夠
就算單邊市都冇可以連咁少回吐都冇,早上亞洲市中硬tp
反而細swing仲難中tp
又係大水坑巴
可唔可以講解多啲 點解會由work變唔work?
真係無得話點解。結果出黎就係咁,我一開始用到最尾輸都無改過啲parameter,唯一諗到既原因就是過去并不代表未來。

未實戰之前, 我個人認為整一條ea應該

1. 條ea 應該不被parameter影響得太大。假設我整一條ea 係咁:
買入signal :rsi 大過70 買入
賣出signal : rsi 細過60 賣出
咁我用historical data run, 用$10000成本利潤有$1000。如果我改買入rsi做大過71 , 利潤有$5000

咁呢個ea其實好失敗 因為parameter改少少 由70變做71 個利潤改變咁多 即是呢個ea要嬴錢, 將來既價格走勢要exactly 跟返以前既價格走勢, 將來既價格走勢同以前有90%相似利潤都會大幅下降

好既ea 就是 個parameter改少少 利潤不會相差太遠

2. 在不同time flame 都有利潤。 即係我用1H圖去run 同 用30M 同用 1D run 都有利潤。 不過果時我只能整到 1H 30M 都在historical data run 有利潤既ea

3. 用唔同既currency 都能有利潤。主要有eurusd usdgbp audusd cadusd . usdjpy波幅大做唔到

果時我將同一款ea apply 哂唔同既currency同time flame (30m 1h) 用相同既parameter 用historical test過哂 ok 咁就去做實戰。 到實戰時頭一年係贏但後期贏既速度開始減慢,我認為只是cycle 心諗仲贏緊捱埋佢 ,歷史會重覆既。結果係開始輸然後繼續輸

我既結論就係 外匯啲pattern是會慢慢改變的,而且未必改變到以前的pattern。又或者我未有功力寫到好既ea 希望師兄加油
可唔可以加你telegram?
你留id我add 你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞