[多圖]半年10萬HKD外匯EA倉,你問我唔答

43 回覆
12 Like 6 Dislike
半martingale,志在分享,不含教學

以前覺得martingale都係搵笨,遲早一定爆
一直都係用人手trade果套方法黎寫ea,zigzag curve 向上都ok靚
e個係幫朋友炒

但朋友話幾寧願平穩d慢慢上,個個月都out金洗都唔想有大上大落
我都覺得係,就算dd有幾細都好都想整走佢,連大上都唔想有,因為有大上其實意味住有大落風險
例如tp 10pips, sl自然都係咁上下,5-20pips
但tp 400pips冇可能set sl做20pips咁短線,chok一下就冇左
所以想整個直線curve,寧願賺少d都想平穩d
如果本大,自然想安全多過發達,賺10%都不得了

所以開始研究martingale,經過無數次仆街之後...

總結 :
1, 如果想用chok一個完美數值出黎, 應該冇可能。例如每相距n pips就加m倍lot size
2. martingale只係講點加倉,冇講點入市,如果想是但開個倉之後martingale加倉,加到賺,應該一樣冇可能
3. ea搵岩方向+入市位,再用martingale某n m加倉, backtest竟然冇試過爆

入市方向本身舊ea都已經有7成,如果咁唔好彩方向錯左先用martingale
所以未試加多過5個倉(backtest同真倉都係,2者基本上result一樣,只係有時spread差1.x pips, 始終backtest spread資料有不足)
試過用其他入市方法都一樣差唔多,如果本身命中率有7成都應該好安全

e個account會life到世界末日,或者爆倉
但今個月開始會set大個lot size,始終回報真係好低 如果靠e個開飯好快訓街
Lm
水坑巴,我偶像
難得出po 支持
賭場用 martingle 就死硬,因為有封頂,forex就只要本大或可接受慢升,九成九九贏,但一輸就真係好似中左負數六合彩咁,但有幾多人會中六合彩呢?

你呢個 use case 幾有趣,俾我會加個 half kelly.
lm
請問ea是咩?

加注是否上一注嘅double?
metatrader 用來定義 trading strategy 的一種檔案,全名叫 Expert Advisor, 類似 C program 嘅 syntax. 有興趣可 google MT4 ea programming, mql4 或 mql5 之類。
leverage幾大?
巴打有料

我玩緊半純馬丁
會人手加單
第2張圖有
1:500
唔寫做EA?
巴打用邊間Broker
水巴 上水教人了
但係點定輸幾多先再加倉?
我都有掛EA
主要做GBPUSD同USDJPY
玩左個零月多d

假倉 用黎試config file用 DD%唔準

真倉 淨係做GBPUSD
US$423 起家 一個月唔夠既result
lm
自己都有玩開EA, 但係唔識自己寫,想問Ching,一開始點學寫?

同埋而家玩開人地果D現成EA, 都覺得夠, 但係因為唔知佢用咩原理落盤,所以都冇咩安全感, Ching 點睇?
第2張圖有.....icmarket
冇定,睇indicator短時間到底就加
定係其實馬丁係比個strategy加倉
如果strategy本身高win rate 基本上加倉 變相幫你滾大個錢?
我本身it狗,一開始就識答你唔到...
但可以網上free果d ea code黎睇,上網搵下d code做緊咩,當年做it奇都係咁

而上網買果d我都買唔少,主要用黎參考人地炒法,大約有3 4成可以估得返個炒法出黎
馬丁果d最易睇,一定睇到....但我都唔會用真錢
一來%少,二來真係唔夠膽
可以咁講
巴打賭徒黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞