[地產霸權] 租戶慘過打工 休息都要寫紙申請

264 回覆
471 Like 9 Dislike
mon撚住個po咁喎
有人理你覺得好開心呀
咁得閒陪我傾下偈囉
在商言商既角度黎講你邏輯係冇錯,因為業主係既得利益者之一,感覺就係唔開舖業主會賺少左。

但在於一個自由意志既社會黎講呢種邏輯就有問題,其實事前申唔申請都好,最後既結果都係間舖會休息,申請同唔申請既分別就係業主知唔知情。咁作為一個自負盈虧既租戶,自己決定自己既營業時間點解要得到業主既批准?又唔係業主出糧俾租戶,點解租戶冇自己營運既自由。

其實愈多巴打呢種利字當頭既邏輯就愈代表香港既商業/地產霸權愈容易企得穩,因為當呢種不平等既規則合理化既事候,慢慢就會侵蝕商戶既自由,違背左本身企業應有既社會責任,更加鞏固左業主霸權既地位。

即係我想講,有錢係大晒係可以話事,鬼叫佢係業主,但唔好扭曲本身作為人既邏輯去合理化一啲本身唔公平既野。
有乜問題
交到租咪得 開唔開門關業主鬼事
你知你係租架嘛,合約一定有寫囉
其實呢啲規舉好多商場都有
但咁樣公開貼信就真係痴撚線左少少
全世界一定要一致
申你老母個請咩
現時好多野已經扭曲左
有d 野講出黎真係好荒謬
香港真係好撚反智
張紙寫合約講明
成日講法治既連登仔支持毀約
係租金上, 做生意既租户已經無乜話事權
任佢加租
管又管得太多, 過晒火

所以點解有住宅果d 管理公司,
d 業主會用強勢去屌d 物業管理
睇撚實屋苑盤數
唔比佢地咁大洗
由此可以得知連登 = CHILD登
個個都牆頭草 平時比五毛撚狗咁撚
一見多人負評就個個跟住
一啲思考能力都無
有份負評既連登仔反省下啦
係咪驚如果成個場都係咁會變死場 所以要警告?
貴司,我司

舊時係邊到見得最多?

實不相瞞係大陸百貨.大陸銀行或者以前去中旅社就見得最多

依加好多大陸字都已經俾人係香港強行推廣

最可悲係依加好多大陸用字連政府官員係記者會.演講都用

你話個語句.用詞係好都話呀

sorry,係仲衰過以前用開既詞語.一係就乜都要簡化,簡化到連句野都唔知講乜
隔錯格仔或者無移前移後,依d睇黎無乜所謂既野.一有錯通常都會扣硬分
你果日休息佢地點分你果日佣呀?

同埋

個商場有人休息又唔好睇
係咪依兩種人我唔知

但係中文堂就無教過用貴司啦

貴校,本校就有教過

貴司,我司就真係未聽老師教過

CE考生.文盲
建華真係痴撚線
好多私人商場都係咁做...
重有好多規定你要夾錢搞 event, 3/4 年要裝修間鋪..
香港呢就不嬲叫費公司或者貴寶號(商舖)
簡稱司就得政府嗰三司
將公司簡稱做司係得唔識中文嘅支那人先作得出
唔識唔緊要,唔好衝出嚟周圍同人講嘛
快啲做暑期作業啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞