[地產霸權] 租戶慘過打工 休息都要寫紙申請

264 回覆
471 Like 9 Dislike
冇租客交租俾你, 邊個造就你今日上市公司營業額?

你自己當其時從領匯接左手咪又係肆無忌憚咁提早終於商戶租約?

租客都是顧客, 顧客永遠是對的
見到上面個回覆成50幾負評真係R曬頭, 咩依家d學校教應用文係寫"貴 司"架咩 ?
我理撚得你個條款寫乜撚野,我覺得唔合理就屌架啦
連登好多大陸仔
古德明話中文咪撚用阿拉伯數目添呀,咁你有冇用過呀傻鳩

quote個酸臭阿伯當權威
戇撚鳩

乜都縮到得返兩個就係蟲先用既詞彙
以前 貴公司,貴機構,貴學校
而家 貴司,貴構,貴校 咁撚樣
寫多隻字都懶,見到啲人寫我司就眼火爆
明明司字單獨係無意思
好心你班文盲咪撚柒啦

貴司、貴報、貴校

用撚咗幾十年啦
FYI
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/2459936/daily/article/20140516/18721394

其實無讀書係無罪
但唔好串柒柒喇
真心覺得你地呢代好可憐
俾咁嘔心既共式中文污染
仲要以為咁先叫正確
古德明話中文咪撚用阿拉伯數目字添呀,咁你有冇用過呀傻鳩

quote個酸臭阿伯當權威
無錯。
校本身有學校嘅意思,報都有報社,報章嘅意思。
但係司本身唔撚代表公司囉
上面仲好意思笑人支那落嚟
三十幾歲人都未見過貴學校,你瞓陣先啦,唔識又衝出嚟柒
惡撚到
租得就預咗啦
知唔知宜家香港既租務市場好多仆街野其實都係the link做先
之後先到其他公司仿傚
十幾年前既新X基D租務合約成6X頁都無ED要預先申請唔開工既條款

至於話將D營業額分返比業主
講緊通常有某個最低額
邊條數高至先交比業主
至於連呢個最低額都唔到既基本已經可以踢走
同間店休唔休息其實無咩關係囉
你估真係為人民服務咩
大陸狗寫文係好容易認
詞語過份簡化

但成段野睇就好累贅,抽水佬屌的俄式中文
燈都唔比熄
又逼你成日裝修
司通常係指掌管一樣野
而司空,司馬,司徒全部係官位
點會同公司有關

其實中文係有個意思係度
支那式寫法根本係消滅緊中文
敗走波台就改d咁既垃圾名
你都好撚諷刺呀挫敗狗

http://lih.kg/xFEhCU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞