[平民廚房] (有片) 西班牙紅蝦兩食 Spanish Red Prawn Two Way

150 回覆
120 Like 4 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=roXhfEqcBd0&feature=youtu.be

市面上黎講 西班牙紅蝦我自己係幾中意既
一來大大隻 二來佢啲蝦膏實係好正 濃郁到喉嚨痛
今次我就黎分享下平時我點活用衣隻咁貴既蝦 點樣煮到佢盡啦

好 開波

咁咩野係紅蝦兩食呢
其實就係呀 將同一隻蝦分開唔同部份煮左做兩道菜出黎
西班牙紅蝦 蝦身肉刺鮮甜 煮熟埋黎食會埋沒左佢既優點
所以第一道菜會係紅蝦刺身
而頭先我都講過 佢啲蝦膏係相當濃郁 好夠味既
所以我會將佢用黎煮意粉 做個sauce

材料如下:
- 西班牙紅蝦 兩隻
- 帶子 兩隻
- 牛油
- 鹽、糖
- 沙律菜 適量
- 意大利黑醋
- 初榨欖油
- 羅勒葉 5、6塊
- 蒜頭 兩瓣(切片)
- 菜油 (炸蝦頭用)
- 巴馬臣芝士

1. 我地處理下隻蝦先 首先就反轉隻蝦再剪佢個嘴
拎個沙囊出黎 吶 衣舊野好污糟好臭緣 我就唔會食亦都唔會俾人食既

2. 咁就剝殼啦 尾巴位置小心啲 慢慢咁chok下chok下chok出黎

3. 係條蝦肉背部劏一刀 順便拎埋啲蝦腸出黎
擺埋一邊備用

4. 撈沙律 倒啲黑醋 欖油 少許鹽糖 試下味 OK就OK

5. 煎帶子 煎之前俾啲味佢(落鹽)
Hot pan落油 放帶子 煎到佢有色
咁我會用生鐵pan煎既 因為易上色啲

6. 將兩隻帶子放高少少 落舊牛油係下面溶一溶熱一熱佢
淋熱牛油上上面個兩隻帶子到再煎熟佢少少

7. 煎完帶子我地可以開始砌個沙律
鋪好啲沙律菜 放兩條紅蝦肉係主角位
再放埋兩隻配角上去 加返少少decoration
extra啲既 我會整多兩督黑魚子係蝦肉上面 令佢更香口
最後俾返啲olive oil俾佢
沙律完!
屌好靚

8. 好我地黎煮蝦汁 熱左個煲仔佢 落油 倒哂啲蝦頭蝦殼落去 煮佢

9. 煮到咁上下就落白蘭地 放火燒燒佢 揮發啲酒精 淨係要佢既香味
我地係煮既期間要用你手上既器具係咁督啲蝦頭蝦殼既 等佢出味啲

10. 見佢燒到差唔多乾喇 再落返啲雞水落去 煲佢陣味出黎
煮到咁上下 收收地水就熄火
擺埋一邊備用

11. garlic切片 hot pan落油爆香佢
再落返啲雞湯 落堆啲prepare過既意粉 煮煮佢
兜返幾野 我地循例俾啲味佢 鹽同糖都要落

12. 煮到咁上下 我地拎個隔篩出黎
將頭先煮好個啲蝦汁盡量咁隔哂落個意粉到

13. 咁又係煮下個意粉啦 兜下佢 拋下佢咁 等啲意粉索啲蝦汁

14. 與此同時 我地準備一煲仔油去炸蝦頭
炸到冇哂聲 姐係冇哂水份咁就OK
拎返佢出黎 "king"一"king"啲油

15. 返返黎個意粉到 太乾既話就就加加水啦
煮到咁上下掛哂汁咁款呢我地就可以埋尾嫁喇
摵返幾片Basil落去 dum pat牛油落去 再起勢咁刨返啲parmesan cheese
將衣堆野拋返勻佢就搞掂

16. 上碟 轉靚督意粉 將頭先炸好個啲蝦殼仙女散花咁dum啲落去
刨返啲parmesan cheese chop返啲parsley碎上去 淋返少許欖油

意粉 FUCKING DONE!!!!

呢鋪真係物盡其用呀
屌二佰一隻

真係未食過
真係唔知咁貴

同北海度𠴱d有乜分別

同埋之前想問吓

西餐係咪牛油同olive oil 落好多

同埋巴打手掌青根好現

職業病
聽晚見
妖 打錯左好多字添
手掌青筋現係咪唔好既野黎?
屌好靚
蟲哥...

美國/加拿大/日本帶子肉品質是否差唔多?

點分是否泡水帶子?

邊度買到紅蝦?citysuper超貴...唔敢買
咁一年半後去歐洲先食

平好多
我估手腕力用太多

所有嘢都有佢lifespan,only share
揾我買講緊都around一百蚊
理論上係落好多 olive oil因為佢健康多啲都唔怕 但係真係可以減
但係牛油真係有佢落既用意
例如(埋杰) 啲野 同埋真係香好多
我由細到大都好多青根
可能瘦
覆少左添
西班牙紅蝦係咁多國家最top
佢啲激數 濃味 真係正到
外國原來咁平
所以點解我想拎頭殼去整汁
就係想物盡其用
依啲真係要落貨
帶子我唔係真係專業識分
但理論上日本最好 刺身級已經好好
業餘既話冇雞水可以點搵代替品?
Homemade又有咩步驟?
係屋企好煩搞嫁
用湯雲x雞湯
1份雞湯:3-4份水咁開就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞