[數撚圍爐區] 大家一齊同Rudin玩遊戲 (2)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
依排睇緊Stephen Abbott本Understanding Analysis
我想知數學撚點樣喺冇人指導之下睇書自學?因為我唔知點check我自己個諗法係啱定錯
有時連啲theorem嘅proof都leave you as an exercise,唔識跟
通常我唔識會搵人求救或者google拎hint
有時見到坊間啲solutions都唔知信唔信好
我諗讀得undergrad math應該有足夠能力望個proof (at ug level) 係啉岩ge
如果有懷疑可以同有志趣ge同學一齊研究

利申:唔係數學人
computer science嘢?
或者你可以post出黎呢個post問, 呢度有好多神人幫到你
利申: 學渣, 非神人
我見又話咩machine learning嗰啲嘅
alphago算唔算係machine learning真係有堅料既證明
記得有出paper
但我唔係CS友就無理咁多
why downvote?
學定ML去搶飯碗啦
最起碼有Nature果篇
我唔知佢仲有無reference自己既其他文
可能有更多detail
ml、data sci之所以唔同於stat係因為佢仲有好多engineering details要處理
alphago篇paper就曾經俾人屌過,因為無人知佢堆咗幾多機
btw,人工智能=有幾多人工(各種意義上),就有幾多智能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞