[數撚圍爐區] 大家一齊同Rudin玩遊戲 (2)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
d神技肯肯定比班lecturer ban哂
個result好似冇可能岩
假設你只係resample X_1, 其他唔變, 個series既value已經唔同左, 所以應該唔會係constant
呢個月睇緊 Nielsen and Chaung 本 Quantum Computation and Quantum Information, Operator algebra 出身嘅小弟對本書d notations, mathematical explanation, writing style 同format 都

想問巴打有冇啱pure math底人仕睇嘅 Quantum information 書??
physics書好多都好難睇
同埋你個問題我估依個post冇人識答
唔緊要, 當我呻下
Wilde 嗰本我有買埋實體書喺度, 仲要係新出嘅2nd edition, 初初我就係睇Wilde但唔太鍾意個presentation, 咁啱工作需要所以而家睇 “mike and Ike”...

我都覺得相對地Wilde d math presentation 清晰d, 同比較新, 多左好多新results; 但唔知點解硬係覺得d math 唔夠rigorous...

其他嗰d 我再望下, thx bro!
Quantum information 算係一個跨領域大範疇,橫跨物理、數學同埋計算機科學,所以唔同exposition因應著眼點唔同,寫法會唔同,唔會完全同純數書咁表達。視乎你想做乜,有啲人的工作係偏向數學多啲,果啲可能啱你睇。
有冇巴打識計
冇指示
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞