香港外流球員討論區(7)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
我真係唔明,普遍嚟講運動員工作證只會限制個運動員出場比賽,無理由連訓練都唔俾。尤其係呢啲歐洲運動有認識嘅國家,點會唔知職業運動員係需要長期訓練,個國家未必一定要俾你入嚟搵錢比賽,但唔等如要斷你後路。
陣間佢又會話大埔場整傷佢
繼續反
繼續撐歐冲
路遙知馬力
日久見人心

我認為
有啲球員傷過後係會變到好玻璃,你睇吓當年夏格維斯,自從當年重傷過一次之後一樣係傷多過踢。 仲有德國個deisler, 嗰陣吹到新未來德國球王,結果又係大傷完,傷多過踢,27歲退埋休
中國足球的驕傲!上海申花一小將被歐洲球隊看中!雙方正式簽約!

懂球帝
快傳號 | 1天前
中國球員留洋的話題依然是外界最為關注的焦點,因為在中國球員中,留洋的並不多,所以外界對於中國足球這方面的進行了重點關注,而張玉寧就是個例子,自從加盟荷甲海牙隊後,外界對放棄中超優異條件毅然選擇艱苦的歐洲留洋表示了高度評價。
無獨有偶,近日,國內媒體傳來一則好消息,上海申花的預備隊小將霍斌仁被歐洲球隊看中,並且雙方很快達成了轉會共識,已經正式簽約加盟。而這支球隊就是葡甲維塞烏隊,中國又一小將留洋歐洲加盟葡甲的消息也得到了維塞烏隊官方確認。

儘管葡甲聯賽時歐洲二三流級別球隊,但是歐洲球隊能看中中國球員也是非常難得,畢竟中國球員目前的留洋球員也屈指可數,而中超聯賽的火爆也是由於許多大牌外援助陣而得到繁榮,但這也說明了中國足球目前正在走向繁榮,越來越多的小將登陸歐洲踢球就是一個好預兆。
當然,另外一方面,歐洲球隊想要中國球員也並不容易,因為這取決於薪水問題,因為在中超聯賽中,往往一些球員不願意放棄高薪而前往苦逼的歐洲踢球,即便歐洲球隊很有意,還得取決於球員本身,而上海申花小將霍斌仁果斷簽約加盟也得到了外界一致的高度評價,也是中國足球的驕傲。

http://m.look.360.cn/transcoding?url=9bff188d527a71e96&cota=1

中國足球的驕傲
笑左
企開啲啦 屌你老母
奇怪,Chiasso上個月尾簽左個荷甲主力攻中,之後早2日loan with option to buy借左佢去意甲升班馬
財技
如果阿國將來有得打意甲/乙就好lor
好困難

炒球員
Tsun dai 終極目標肯定係踢英冠
雖然好困難
希望努力十年有機

有啲國家會有restricted visa 例如咩bridging visa 之類,可以加condition, 就有如有啲大學生grad咗要轉簽證類型嗰陣等批之類
瑞士唔喺歐盟入面如果我冇記錯嘅話

但我國之前喺瑞士跟操又係用咩visa ?
澳洲學生簽等轉工簽期間個bridging 就話可以有full working rights 啫(仲要過skill assessment),但係宜家講嘅係瑞士

同埋前幾頁有人講過瑞士工簽本身都係難攞
唔full working right 咪唔出糧跟操,上季季尾都係咁啦
關中國撚事咩
BF係尼日尼亞架
Facebook

Siu Fung Kho

大約了解到為何卓耀國在等待工作證期間,不留在球會繼續操練,而要離開瑞士回港等候

原來瑞士政府在更新的法規,限定非歐盟人士(e.g. 非洲,亞洲人) , 如果沒有工作證,不能在瑞士工作,當然亦包括在球會跟操訓練。試腳的人瑞士會發給短期的通行證即旅遊證,以方便球員暫留當地試腳。

只是,一旦該球員成功簽約,要留在球會操練,最好辦法是回國等待瑞士政府批出工作證,才前往瑞士。

否則,就要不斷以短期旅遊證,暫留瑞士,證件到期又要離開瑞士回國,再向瑞士部門申請旅遊證,如此一來太麻煩又浪費金錢時間,

really?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞