[濕疹]有無巴絲入嚟講吓自己點醫

76 回覆
0 Like 0 Dislike
你睇中醫係藥丸藥定自己煲嗰款?我幾年前睇中醫煲藥嗰款一星期內有好轉 用黎內服外用 兩星期內就好好多 之後每年都會有少少返發 係好初期既時候就用政府啲類固醇藥膏禁住佢 不過有時爆得太勁都要一年搵中醫執番幾劑當排毒
放完有冇好轉??
利申:有濕疹廿幾年

小學開始有濕疹,但細個屋企冇錢,只可以睇政府皮膚科。政府只會俾類固醇藥膏、止痕藥丸同豬油膏(係emulsifying ointment,唔係冷霜,萬寧同藥房有得賣,沖涼用)。
搽政府啲藥膏真係冇乜用,搽到皮膚超薄。直到三年幾前開始睇中醫,開頭幾順利,之後開始有平台期,反反覆覆。
我個中醫好好,佢話我太嚴重同實在太多年,所以最好嘅方法係發緊嗰陣用西藥(食止痕/敏感藥+搽藥膏),起碼瞓到覺,因為我唔瞓覺就會令病情更嚴重。等病情穩定啲就食番中藥。
自此之後,我就係每兩星期睇一次中醫、每兩個月睇一次西醫(皮膚科、私家的,政府嗰啲真係唔好睇)。一開始偶爾都會發,依家真係穩定咗好多。

簡單總結
西醫:病發、好痕、有傷口同痕到瞓唔到時,食西藥(包括類固醇)會快啲好,傷口唔埋口反而會感染,人要瞓夠、有足夠抵抗力先可以對抗病魔。類固醇只留喺嚴重時使用,不過你冇去到打類固醇針呢個程度,其實都好安全。
中醫:幫你調理整個身體,打好個底。我呢幾年身體好咗好多,連腸胃問題、鼻敏感同M痛都醫好咗。同埋我食咗三年幾中藥,啲濕疹疤痕褪咗好多,終於夠膽著短褲出街。
日常生活:瘋狂保濕!個人推介Aveeno嘅潤膚膏,唔怕麻煩其實可以試吓用麥皮水洗面沖涼~保持心情輕鬆,你不孤獨的
椰子油邊隻好

又爛手唔想睇醫生
點算好
濕疹食唔食得龜苓膏
龜板湯好似係止痕
媽媽會煲黑色湯
上星期做左皮膚敏感測試
食得,不過效果不大
幾錢,結果點
睇完即刻飲幾啖水
戒類固醇仲難過戒賭 我依家都仲要搽
試下配合其他保濕野,保持正面心情同健康作息,呢d都會有幫助,巴打加油
知道對塵蟎 敏感 0~9 有8
牛肉 雞 蛋 蝦 蟹 小麥0
有個非牟利既組織建議唔好做igg 最多做ige
我中西醫都睇過但係睇完兩個我嘅結論係:
中醫無料到
一開始係睇中醫先 嗰陣差唔多每半個月睇一次,中醫靜係識開中藥我食 但食咗好耐都無好到
跟住睇咗一次西醫(非專科),佢比咗藥膏我擦,超有用,我係手臂關節位生濕疹,本身比我r到深紅色咁,但擦完一個月之後啲色開始變淺同埋係開始無咁痕!西醫真心睇得過
但一停左查 有無復發
天氣一熱會痕 一R就會生翻(如果無完全好翻曬嘅話)
ige 係即時性過敏反應 ,症狀明顯, 短時間內爆發, 所以你通常會知道; igg係延遲性過敏反應, 通常要進食後幾小時甚至幾日之後先至爆出嚟 ,非常困難 先至搵到致敏原 ,所以要焗住畀錢。
今年內香港有機會引入濕疹嘅生物製劑 ,嚴重嘅患者可以認真考慮一下, 不過應該幾貴吓。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180807/20470419
類固醇緊係好啦
試下停1-2星期
無復發你就好好彩了
否則爆到七彩,一查就查1世
除非你頂到爆出黎果段日子
之前有一撻範圍唔大, 但係就好痕既, 一路好耐都無理佢
之後老母睇唔過眼, 捉我去排政府專科, 果陣新症要等年半
老母厭等太耐跟住唔知係邊搵左個私家專科, 貴到仆街, 搽佢隻藥膏(佢寫紙要我地自己出街買 )又俾我搽好左
不過之後同個又係有濕疹既frd提起黎支野, 原來係重劑量類固醇黎
今年內香港有機會引入濕疹嘅生物製劑 ,嚴重嘅患者可以認真考慮一下, 不過應該幾貴吓。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180807/20470419

中環個個鄔醫生一早就好似有呢隻針打,打完要係佢度坐30分鐘,有時打完會係咁打噴嚏
致敏原做邊隻
有冇推介
https://lihkg.com/thread/758201/page/1
隔離post寫到畢業論文咁都唔去睇下
咪撚用類固醇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞