[勵志] 留學曾輸光生活費!唔畀老竇睇死 羅康瑞:23歲借父十萬創業

123 回覆
7 Like 213 Dislike
好撚老實如果佢係其他行業起家我都仲可以當佢唔係靠父幹
但係23歲乜柒都唔識開工程公司可以比佢撈得掂 你話佢老豆間地產公司無幫過手我打死都唔撚信
條二世祖個例子等於老豆打本10萬比佢開間金鋪撈掂左話自己白手興家 點知其實老豆係開金礦既
引述: 筆者1970年雖只有8000元,仍買了個555呎住宅的樓花,分期付款(首期8000元,共68000元),1973年年中入伙。幸好那幾年筆者在股市場賺了不少錢,可用來供樓。1973年上半年該物業市值15萬元,較1970年買入時升值1.2倍。1974年股市大幅回落,1975年底,該物業市值比1973年回落三分一至10萬元。
咪係。 仲要有個有錢老竇先得架嘛
個時既十萬

我老母當年睇唔岩個2間鋪買左
而家我唔洗做都億億聲添

已經唔叫倖存者了
係叫富2代偏差
邊個男孫
當年陳刀仔咪靠侯賽因20蚊贏2500萬…
爸爸連上學的交通錢也沒有給我
有錢果班人都特別ON9
反而正常既人就搵唔到大錢
係吖,身為窮撚睇完之後真係覺得人生再次充滿希望,身體既熱血橫流,即時走去想同老豆借幾萬蚊創業,點知未開口,老豆已經黑口黑面「衰仔,今個月家用未畀吖」
老豆,我唔洗靠你一樣掂

不過借住百零萬黎洗下先
勵志故事
有樣野 不得不認同 當年無人敢投資係大陸 佢係成功咁cap左第一水人仔既人
屌你老母報紙佬 係咪未撚讀過書
知唔知咩叫通漲
十萬 十你老母個老母咩
屌你老母
十空格hi到弓咪變事囉
(廣告)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞