[勵志] 留學曾輸光生活費!唔畀老竇睇死 羅康瑞:23歲借父十萬創業

123 回覆
7 Like 213 Dislike
隨時無左份工
呢啲叫白手興家真係笑。
淨係諗到黑社會啲大佬先叫白手興家
其實佢地所謂既捱真係算捱咩?
同埋23歲開建築公司 除左錢 無你家庭d人脈又會run到落去?
屌你老母笑撚死我
佢老豆羅鷹石唔係就係鷹君個創辦人咩
不過除左有父幹有人脈, 其實都要有啲料先得嘅

羅鷹石幾個仔女都好似算教得幾好下
一毫子創業都得,因為佢係鷹君地產太子爺
瑞安幾時執
反正佢都唔識做生意
羅鷹石當年並不看好他,更言「別浪費時間,這個兒子沒有出息」。

佢老竇睇人幾準,老母就縱咗兩個忤逆仔出嚟
當年做細跟老闆 見過羅嘉瑞
真係有份霸氣
n年前借十萬
好多大筆錢好冇
48年出生,23歲即係71年,73年美孚開售都只係110元一呎,十萬可以買到一個大單位,而家一千萬都買唔到

「美孚新邨5期蘭秀道2號高層A室,實用719方呎,1973年發售時的一手價僅8.438萬元」

https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20140806/18823274
有兩種邏輯:
邏輯
二世祖邏輯
十?支那
人唔笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞