【悲慘公屋男】做酒樓邂逅新移民同事 結婚4年老婆回鄉勾佬

213 回覆
491 Like 5 Dislike

中港婚姻,很多都是不歡而散,48歲的阿東,數年前和一名新移民女子阿玲結婚,最後亦各行各路。

00年,阿玲由父母從中山申請來港定居,跟阿東在酒樓工作時認識,兩人日久互生情愫,墜入愛河。阿東之後轉行,在尖沙咀經營電話配件生意,收入不錯,高鋒期擁有二百萬身家,開始利用儲蓄炒股,和友人合資炒樓,獲利不少。「我好錫阿玲,賺到錢,我買好多鑽石手鏈和介指、勞力士金錶和名牌手袋俾佢。」

好景不常,阿玲在03年證實患上紅斑狼瘡症。沙士時是一個艱難時刻,阿東將生意結束,在內地沙頭角以約四十萬元人民幣,購買物業讓阿玲專心養病。每當阿玲呈現紅班,關節腫脹,身體動彈不得,阿東需照料其起居飲食。

其後阿玲病情漸漸穩定,阿東回流香港繼續經營小生意,當生意上軌道後,將資金轉戰股票市場,可惜最終投資全軍覆沒,一下子輸清光,持續的情緒低落下,阿東因而患上抑鬱症。

二人婚後誕下一對龍鳳胎,六歲幼子在醫生評估下,證實智力偏低,至今仍未能開口說話。14年,一家四口獲房署恩恤安置搬到慈雲山慈正邨,在社署協助下每月領取四人家庭綜援和傷殘金約$13000。

「搬來這裡後,佢話想要雲石地板,我都盡力滿足佢。」惟16年發生轉捩點,他發現妻子每晚以手機跟人聊天至三更半夜,每月以醫治紅斑狼瘡症為由返回中山;亦曾在阿玲手機發現一些曖昧對話和親密照片。

阿東聲稱,因懷疑妻子不忠,要求解釋無果,妻子竟然報警,誣衊他虐兒,「原來佢有晒部署報警,當晚警察衝入屋,咩事都無發生,子女只是站着,無任何傷痕,我問警察究竟我點虐兒,佢話只係引用精神科條例拘捕我。」

事發後,阿東被要求搬走,他有家歸不得,要租住劏房過活。他覺得,這段婚姻,影響了自己的一生。

採訪:艾馬

攝影:王晴
支那妹好
1. 中年裝修佬港男, 迎娶深圳22 歲湖南妹
2. 港男做老豆, 入紙申請公屋
3. 湖南妹獲批單程證, 由二人家庭改為三人家庭輪候公屋
4. 火速上樓
5. 湖南妹做兼職, 與店長/經理曖昧
6. 湖南妹多次報警, 報社工, 投訴遭受家暴,婚姻生活不愉快
7. 湖南妹申請離婚. 公屋歸湖南妹所有.
8. 店長/經理同湖南妹分手, 湖南妹回家鄉再婚, 準備申請情郎來港
9. 報章報導港伯訓街, 讀者痛罵港伯唔忽視家庭,以致無家人理會
10. 情郎來港, 決定做裝修佬, 呢個時候, 佢又聯絡緊一個湖南姑娘.......

人類總是...
抵啦 支那無好人
三個字
抵撚死
又回帶 好似之前係邊睇過
妻子竟然報警,誣衊他虐兒,「原來佢有晒部署報警,當晚警察衝入屋,咩事都無發生,子女只是站着,無任何傷痕,我問警察究竟我點虐兒,佢話只係引用精神科條例拘捕我。

好恐怖
https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/realtime/article/20180802/2_609706_0

今日架巴打 雖然呢d 故事日日都有
但好多人中
支那人冇一個係好人
根本得男人識咩叫愛。
單單都係咁,你話恐怖其實班大陸臭閪係晒D新移民GROUP到SHARE點玩架啦

娶得大陸閪就要預左會咁,俾人賣左豬仔依家黎喊苦喊忽,真心想叫呢班閪佬收皮啦,娶大陸女人搞到香港烏煙瘴氣
連仔:大陸女人唔收兵 身材又完勝
抵鳩撚死
傻仔先覺得女人賤係分地域
性愛機器
留意有寫大仔係前妻生既,再講條支西係茶樓溝既,我敢講又係一個港棍《留精變留情,游河變沉船》既日常囉!!!
連登仔:大陸女人身材好,又唔似港女下下講錢,肯同你捱

肯同你捱
成個法律系統出問題。
婚後取消居留權就乜都無事
咪又係搶你樓分你人工
女人全部一樣

Mgtow社群叫依類做
Divorce rape
唔係純咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞