為夢想開了一間教音樂的Studio,有d感觸

37 回覆
0 Like 5 Dislike
我跟過3個阿SIR學樂器
頭2個都係BAND仔, 第3個就係音樂中心既老師
結果頭2個根本唔識教, 跟左第3個之後先真係有實際進步
岩岩search 左parkland music, 我覺得師資都幾良莠不齊, 有個「之所謂」既導師好多年前同佢係 band 房 Jam 過野, bend 線又唔準, Chord 都未禁實.......或者佢之後苦練結他啦, 我唔清楚.

咁樣唔岩,要比d提示
跟你學野有冇巴打價呀

唔好啦😊 講明唔係賣廣告或做生意
我在上年剛剛開了一間教音樂的studio,教下音樂,輕鬆有趣咁比人學習音樂同考下級又可以🎸
點知過去一年的經營,其實都好感觸...
見過有年輕人說學費貴,樓下社區中心學$50一堂,由見過有父母問上教學課程有沒有証書💰
其實音樂不是一個用來為升學而學的項目,當然唔排除會有加成,但音樂應該是自發性用來抒發心情,分享內心,感動別人的
另外音樂是可以好專業,樂器可以考級進修,更有Master課程,若想認真學,絕對不是$50一堂的興趣班😡
幸好現在都有努力想學習的學生,雖然香港口中的音樂講到好像唔值錢,但其實音樂本身是一種溝通的渠道⭐️
對不起,講到199,純粹抒發下

你同番D老母講,叫佢去報下50蚊果D囉,學一首歌都要學成年
要CERT咋話,自己印夠十張比佢
我都係教BAND仔樂器,好多家長都係狗眼看人低,覺得BAND仔樂器出唔倒場面
百幾蚊堂都要牙痛咁樣,但如果係鋼琴小提琴二百幾三百蚊堂咪又係狗衝

真係唔係好明
班友仔平時咪又係聽吓POP
橫掂都學緊係學啲有興趣嘅
唔係話古典唔好 但唔係古典先一定好囉

我贊成,我認為每種樂器都有自身的技巧理論
我在上年剛剛開了一間教音樂的studio,教下音樂,輕鬆有趣咁比人學習音樂同考下級又可以🎸
點知過去一年的經營,其實都好感觸...
見過有年輕人說學費貴,樓下社區中心學$50一堂,由見過有父母問上教學課程有沒有証書💰
其實音樂不是一個用來為升學而學的項目,當然唔排除會有加成,但音樂應該是自發性用來抒發心情,分享內心,感動別人的
另外音樂是可以好專業,樂器可以考級進修,更有Master課程,若想認真學,絕對不是$50一堂的興趣班😡
幸好現在都有努力想學習的學生,雖然香港口中的音樂講到好像唔值錢,但其實音樂本身是一種溝通的渠道⭐️
對不起,講到199,純粹抒發下

你同番D老母講,叫佢去報下50蚊果D囉,學一首歌都要學成年
要CERT咋話,自己印夠十張比佢
我都係教BAND仔樂器,好多家長都係狗眼看人低,覺得BAND仔樂器出唔倒場面
百幾蚊堂都要牙痛咁樣,但如果係鋼琴小提琴二百幾三百蚊堂咪又係狗衝

你完完全全講哂我想講的,但始終個人覺得一分錢 一分貨😊
有J 話知你本身咩水平 都要搵Miss
第2個月學 問幾時考得試
學生唔做功課 老師既錯

呢樣係真的.......
為夢想就唔洗理班逼細路學樂器嘅家長啦 $50就有$50蚊嘅質素 但$50講音樂

贊成,感謝師兄鼓勵😊
岩岩search 左parkland music, 我覺得師資都幾良莠不齊, 有個「之所謂」既導師好多年前同佢係 band 房 Jam 過野, bend 線又唔準, Chord 都未禁實.......或者佢之後苦練結他啦, 我唔清楚.

咁樣唔岩,要比d提示

算吧,唔想打爛人地飯碗
而且都講緊8-9年前既事, 可能佢之後有改進呢

我覺得有心想學樂器, 跟係外國讀過音樂既阿 Sir 比較好, 始終佢地見過既野比較多, 係MI, Breklee 學到既野香港無.

明白,我個人都有幾樣樂器的八級,但好像師兄所講,都覺得仲係好缺乏,有打算去再進修
我呢排想學但係一直唔知報邊間好
巴打可唔可以比名我 認真
唔方便既話有無tg可以聯絡你
有J 話知你本身咩水平 都要搵Miss
第2個月學 問幾時考得試
學生唔做功課 老師既錯

呢樣係真的.......

真係老師錯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞