為夢想開了一間教音樂的Studio,有d感觸

37 回覆
0 Like 5 Dislike
我在上年剛剛開了一間教音樂的studio,教下音樂,輕鬆有趣咁比人學習音樂同考下級又可以🎸
點知過去一年的經營,其實都好感觸...
見過有年輕人說學費貴,樓下社區中心學$50一堂,由見過有父母問上教學課程有沒有証書💰
其實音樂不是一個用來為升學而學的項目,當然唔排除會有加成,但音樂應該是自發性用來抒發心情,分享內心,感動別人的
另外音樂是可以好專業,樂器可以考級進修,更有Master課程,若想認真學,絕對不是$50一堂的興趣班😡
幸好現在都有努力想學習的學生,雖然香港口中的音樂講到好像唔值錢,但其實音樂本身是一種溝通的渠道⭐️
對不起,講到199,純粹抒發下
想賣廣告 ?
唔係丫🙏🏻所以完全沒開名🙏🏻 想分享下自己的想法
你教咩
我在上年剛剛開了一間教音樂的studio,教下音樂
見過有年輕人說學費貴,樓下社區中心學$50一堂,由見過有父母問上教學課程有沒有証書💰
其實音樂不是一個用來為升學而學的項目,當然唔排除會有加成,但音樂應該是自發性用來抒發心情,分享內心,感動別人的
另外音樂是可以好專業,樂器可以考級進修,更有Master課程,若想認真學,絕對不是$50一堂的興趣班😡
幸好現在都有努力想學習的學生,雖然香港口中的音樂講到好像唔值錢,但其實音樂本身是一種溝通的渠道⭐️
唔好意思,新手用ac,唔太識用,想del左d令人覺得像賣廣告的字,但fail左😂
你站在人地立場
報個50蚊公家野, 又有CERT證明
定係報個唔知乜柒來頭既ON9仔, 仲要冇證明

教私家音樂都要報下你來頭啦
你教咩

其中一樣都想表達,studio教搖滾樂器多,即係結他,bass,drum,ukulele,但普遍人會覺得好像弦樂係高級d咁...即係當一場live band,rock band 永遠比弦樂果d低一級咁.
你站在人地立場
報個50蚊公家野, 又有CERT證明
定係報個唔知乜柒來頭既ON9仔, 仲要冇證明

教私家音樂都要報下你來頭啦

明白,咁你有你的道理👌🏻
就我所知,平堂既有以下,附送評價

1. 工聯會
喜歡掉錢落海可試

2. 教會/社區中心
太有錢,太大愛 ,信教就超平教你

3. 義教/做爛市既人
以本傷人

但樓主唔洗灰,你識教/出名既,從來唔洗擔心經濟戰
你見過parkland music會出割血價吸人嗎

1. 工聯會
喜歡掉錢落海可試

2. 教會/社區中心

3. 義教/做爛市既人
以本傷人

其實parkland music教得好唔好?
我見好多上左位既band都係嗰度既導師

1. 工聯會
喜歡掉錢落海可試

2. 教會/社區中心

3. 義教/做爛市既人
以本傷人

有好既計劃囉
好多都係一味教,教,教,教完竟算,慢慢冇曬興趣
Parkland就教完又會安排你去參加佢地搞既比賽
比個目標自己。而且又會有好多band show介紹睇,例如blaster。唔會教得咁悶咁冇目的
為夢想就唔洗理班逼細路學樂器嘅家長啦 $50就有$50蚊嘅質素 但$50講音樂
為夢想就唔洗理班逼細路學樂器嘅家長啦 $50就有$50蚊嘅質素 但$50講音樂

單位重複 自
有J 話知你本身咩水平 都要搵Miss
第2個月學 問幾時考得試
學生唔做功課 老師既錯
有J 話知你本身咩水平 都要搵Miss
第2個月學 問幾時考得試
學生唔做功課 老師既錯

我在上年剛剛開了一間教音樂的studio,教下音樂,輕鬆有趣咁比人學習音樂同考下級又可以🎸

你同番D老母講,叫佢去報下50蚊果D囉,學一首歌都要學成年
要CERT咋話,自己印夠十張比佢
我都係教BAND仔樂器,好多家長都係狗眼看人低,覺得BAND仔樂器出唔倒場面
百幾蚊堂都要牙痛咁樣,但如果係鋼琴小提琴二百幾三百蚊堂咪又係狗衝

1. 工聯會
喜歡掉錢落海可試

2. 教會/社區中心

3. 義教/做爛市既人
以本傷人

學parkland 不如Tomlee

我都係教BAND仔樂器,好多家長都係狗眼看人低,覺得BAND仔樂器出唔倒場面
百幾蚊堂都要牙痛咁樣,但如果係鋼琴小提琴二百幾三百蚊堂咪又係狗衝

真係唔係好明
班友仔平時咪又係聽吓POP
橫掂都學緊係學啲有興趣嘅
唔係話古典唔好 但唔係古典先一定好囉

1. 工聯會
喜歡掉錢落海可試

2. 教會/社區中心

3. 義教/做爛市既人
以本傷人

幾好

小朋友見小學/中學

5級鋼琴 / 8級鋼琴 (唔錯啵

小朋友見小學/中學

8級石頭學校電結他
跟你學野有冇巴打價呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞