ps4同pc共用speaker問題

57 回覆
0 Like 0 Dislike
我朋友 用xl2411z mon
佢用usb喇叭
玩ps4時 插PS4
玩電腦就插返電腦
(電腦白痴)同問ps4 hdmi出電視 但電視無audio out, 點連喇叭? 用之前巴打果個 usb to 3.5插?
Moon audio out插落pc audio input
再係pc audio input度揀返聆聽此裝置就得
換mon啦

土地問題 間房最多擺到24吋
有冇推介

dell p2415q 4kmon 支援ps4 pc
$3000左右
我個方法係 PS4 --HDMI-> mon --3.5mm cable-> speaker audio in
但係變咗個 mon 顯示 PS4 會聽到 PC 聲
但調返轉就唔得
你PC應該有個3.5mm audio input,通常響output隔黎
PS4 > HDMI mon > mon 3.5mm out > PC 3.5mm in
PC 3.5mm out > speaker

你要買既野係一條十幾廿蚊既3.5mm audio雙向線,同埋PC要長開+bypass input audio先可以出到PS4既聲,不過好處係同一時間兩面一齊用同一套speaker出聲,可以用software校大細聲/mute
去買個hdmi二入一出咪解決囉

係咪同個mon有冇內置speaker冇關係
只要有audio out就得?
換mon啦

土地問題 間房最多擺到24吋
有冇推介

係ps4濕鳩姐,係要用hdmi 或光纖/aux,其他乜都無

普通用家邊度搵咁多接頭同電腦一齊share
(電腦白痴)同問ps4 hdmi出電視 但電視無audio out, 點連喇叭? 用之前巴打果個 usb to 3.5插?

hdmi插電視,電視已經會有畫面同埋聲架喇,因為你電腦有內置喇叭

樓主個mon無,所以佢要一邊輸出畫面,另一邊又要輸出聲音

其實用amp就搞掂,電視電腦ps4共用一套喇叭

hdmi插電視,電視已經會有畫面同埋聲架喇,因為你電有內置喇叭

樓主個mon無,所以佢要一邊輸出畫面,另一邊又要輸出聲音

其實用amp就搞掂,電視電腦ps4共用一套喇叭

係咪同個mon有冇內置speaker冇關係
只要有audio out就得?

你hdmi入mon,3.5mm audio就會有聲出。ps4唔洗set野,電腦就可能要選返hdmi出聲
留名
買部amp, pc ps4用同一部amp
ps4 slim版可以點?

唔用光纖既話,基本上一樣

我買果個係三入一出,有個制選邊條線輸入,個mon有3.5mm出喇叭。
平時唔洗插白色條usb,係ps4有d game 60fps會唔夠電會閃mon就要插usb俾電

唔用光纖既話,基本上一樣

你仲可以speaker直插手掣3.5mm
PS4淨amp唔得架
無論你hdmi定光纖出都一定要有解碼

好聲:
USB DAC
HDMI分頻

睇款:
USB/藍牙耳機/Speaker
插Mon出3.5mm

惡聲:
插手掣3.5mm口

利申:上面嘅玩法我全部試過,當初點出聲我都搞左好耐,最後我用個有光纖同usb in嘅dac比電腦同PS4用(1200) ,想轉input㩒個掣就得
1. 電腦同ps4 hdmi入mon
2. mon audio out插入電腦
3. 電腦audio out去speaker

結果:
1. mon switch去ps4畫面會同時出pc同ps4聲(電腦可以播住歌打機)
2. mon switch去電腦畫面有電腦聲冇ps4聲

缺點:
電腦要開住機先有聲, 唔開機出唔到ps4聲

優點:
簡單直接, mon轉畫面就有聲, 唔洗另外買乜野switcher
dac
其實可唔可以咁
我買舊hdmi switch
將ps4駁落switch
pc駁落switch
hdmi switch駁落mon
mon個audio out駁落speaker
咁work唔work

我依家咁setting
但係一轉左ps4
pc就唔出聲
差d咩
其實可唔可以咁
pc駁落switch
咁work唔work

我依家咁setting
但係一轉左ps4
pc就唔出聲
差d咩

你想pc同ps4同時出聲?
其實可唔可以咁
pc駁落switch
咁work唔work

我依家咁setting
但係一轉左ps4
pc就唔出聲
差d咩

你想pc同ps4同時出聲?

係 有冇計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞