ps4同pc共用speaker問題

57 回覆
0 Like 0 Dislike
岩岩買ps4 有個問題
我個mon得一個hdmi位 冇內置speaker
點樣可以PC同ps4用埋同一個電腦speaker
爬過文 係要用hdmi switcher定係要買條兩母一公線
唔係太明
你speaker有咩接頭?
我個 case差唔多

買條一開二 就可以同時聽哂2邊聲

但我想2邊同時開 mic講野就唔得,唔知可以點做
你speaker有咩接頭?

creative t40 一個audio in
另外有個可以插返耳機既audio out
個mon 有冇audio out?
個mon 有冇audio out?

見到有個位可以插耳機
問多幾樣野先,因為新買ps4 d接頭好似同以前果批有d唔同

你講下部ps4有咩接頭? 你應該係hdmi>mon

就係爭在無聲音輸出

pc係咪用緊3.5mm > t40 個audio in? 咁pc用咩接mon?

就係爭在無聲音輸出

pc係咪用緊3.5mm > t40 個audio in? 咁pc用咩接mon?

pc用緊3.5mm接t40 audio in
pc用d-sub接mon
ps4應該仲有個光纖頭同兩個usb頭

就係爭在無聲音輸出

pc用緊3.5mm接t40 audio in
pc用d-sub接mon
ps4應該仲有個光纖頭同兩個usb頭
仲以為係你ps4 slim

就應該咁,t40後面比pc插果個位加舊3.5mm 1開2

[img]http://i1157.photobucket.com/albums/p589/funlot2/hardware/35mmAudioJackSplitter-01.jpg
[/img]

然後ps4 就用條aux cable插落去1開2其中一邊,pc又插落去其中一邊

咁應該解決到,我都係靠估 ,我自己用1條hdmi搞掂晒
我係silm wo
我係silm wo

slim無光纖下話?

不過same都係用aux
其實可唔可以咁
我買舊hdmi switch
將ps4駁落switch
pc駁落switch
hdmi switch駁落mon
mon個audio out駁落speaker
咁work唔work
PC+PS4>USB DAC>SPEAKER
音質有得提升又簡單
其實可唔可以咁
我買舊hdmi switch
將ps4駁落switch
pc駁落switch
hdmi switch駁落mon
mon個audio out駁落speaker
咁work唔work

應該都work
我以前係打ps4時就蚊去插ps4
打完就插番落電腦
我個玩法係買個盒, 光纖轉紅白線, 再買條紅白線轉3.5" 頭, 再吉落底板藍色頭, 再係錄音裝置選擇聆聽裝置聲音, 達到一個喇叭同時出兩種聲
我個玩法係買個盒, 光纖轉紅白線, 再買條紅白線轉3.5" 頭, 再吉落底板藍色頭, 再係錄音裝置選擇聆聽裝置聲音, 達到一個喇叭同時出兩種聲

參考
https://www.taobao.com/product/%E5%85%89%E7%BA%96%E8%BD%89rca.htm

https://www.taobao.com/product/rca%E7%B7%9A.htm

https://www.google.com.hk/search?q=blue+audio+port+on+motherboard&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjV78qnobnRAhVGwbwKHctXBWkQ_AUIBygB&biw=375&bih=591
搞到好似好複雜咁
搞到好似好複雜咁

個設計真係好撚濕鳩
搞到好似好複雜咁

個設計真係好撚濕鳩

其實係咪只要唔用內置speaker
就係要搞到禁撚麻煩
買個HDMI switch唔駛用電果隻, speaker插mon搞掂。我之前都係咁做。
Streaming audio 比電腦聽
換mon啦
換mon啦

土地問題 間房最多擺到24吋
有冇推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞