[工程撚] GradE 工作情報區 #27

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
btw,點解你咁執著arup geo,但宜家又做stl
未有車牌,莫講話的士牌
每更租加入油都食你五舊先啦
三萬蚊
做structure做到四十歲都仲要ot到2046
人工又無geo civil咁高
3xk 樽頸位到時連通脹都無
到時見到同期啲人人工高過你ot少過你真係唔好怨
for your information, 今年政府AE 大手請四十幾個
請曬政府CEG 先,其餘十幾個都係mtr, 同大consultant,一個contractor 都無,何況十仔

如果你唔係civil,係E&M,會更難
而家返去以前intern度做跟返同一team廢事轉
做Stl 定geo我都ok嘅
你又係搞笑arup stl > geo, 但你又apply arup geo
Aecom geo >arup geo (聽返嚟),你又唔apply Aecom .

做sub仔考唔考到牌都成問題
嗰時比另一個fd水咗一齊報arup geo
同埋我一月先開始報
我報嗰時Aecom都過咗deadline
Stl嘅我而家嗰間都學到唔少野嘅
咁大個人,一啲獨立思維都無
其實係我唔想報arup stl 但又想報arup所以先跟埋一齊揀geo
Btw你地覺得間公司名氣大啲好啲定practice好學到野好啲?
年年啲civil除咗入gov之外,就係爭住入2a,你話呢
我想下年再報過3A, 希望公司唔會逼我簽Scheme
Ching, ASD 大部份E都係from arup
Aecom stl又開post
而家跟緊單大project 係香港而家少起嘅
同埋聽聞aecom stl 啲practice好似係跟死一樣野做
仲報唔報好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞