[工程撚] GradE 工作情報區 #27

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
我明,但今年個市唔太好,有offer 已經好好
跟緊兩單job
有單job 做composite + outrigger嘅commercial building
啲野公司冇人做過要自己嚟
做到好磨滅人意志
完全明白

返工返咗一個月,就跟兩單job ?
其實你show到比interviewer知你識入sads etabs safe 識入風 識連water tank staircase 識連transfer plate 熟autocad 識出圖嘅話stl team都應該入到
之前係嗰度返站intern
其實你show到比interviewer知你識入sads etabs safe 識入風 識water tank staircase 識transfer plate 熟autocad 識出圖嘅話stl team都應該入到

邊有FG識咁多technical 嘢?
Intern 好彩嘅就可以學晒
跟手做design project 嘅時候再做一次就借熟
邊間
Local 成日比人話嗰間
唔使追求最top嗰啲公司
又唔係得九a先考到牌
只要唔係無補水無人帶地方遠咪算係咁
跟個好大佬好重要
同公司唔同team都爭好遠

更何況今年有工開都偷笑啦
我掂過composite
或者可以傾下計
啱啊。今年有工都算係咁
上嚟叫下春啫
做緊嘅野又好煩好難搞好磨滅人意志
同埋諗唔明點解一個assignments midterm past paper lab report project 都要靠我carry嘅人都有second in但自己冇嘅時候真係好想死
我識計呀
問題係本身搵咗出面啲公司做個schematic design
包出一個可行嘅scheme但唔包出數出report
不過人地用bs5950做 我用返steel code計唔掂佢啲野
咁唔會expect 一個first hon搵唔到工掛
有時好睇運氣
如果屋企有錢就好
出外國讀完書返黎大把世界
搵工睇好多因素,就算你first hon, 柒下柒下,請你嘅機會咪又少咗。
同埋一個問題係佢地外國公司比用etabs 做design
不過bd 唔批
所以得個etabs results冇得check佢盤數點計
同埋愈做愈發覺啲models好鬼
可能我in 得太柒
Btw個傻仔同學仲柒過我
背晒我比佢啲sources
First in嗰時做technical test唔睇清楚題目
轉咗少少都唔知就答晒我教佢啲野落去
可能個interviewer 見佢靚女/靚仔?
一命二運三風水阿
讀書叻唔代表你仕途一帆風順
只係入場券咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞