[平民廚房](有片)(圖文) 意大利芝士餅 Tiramisu

84 回覆
82 Like 2 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=FqIjBMHsE6A

今次同大家講下我既Tiramisu
衣個Tiramisu係將所有元素分開哂黎serve既 因為我想保持個手指餅脆身
我好唔中意食Tiramisu食到D淋哂既手指餅 同埋咁樣serve食既人都會有個新鮮D既體驗

好 開波

材料如下:
- 大蛋蛋黃6個(或 細蛋蛋黃8個)
- 白糖 210g
- 意大利軟芝士 425g (Marscarpone Cheese)
- 忌廉 595g
- 雲尼拿精華

Coffee Dip:
- 特濃咖啡 1小杯
- 咖啡酒 1茶匙 (Kahlua)
- 啡糖 8g

1. 將蛋黃倒入mixing bowl
蛋黃黎講我覺得直接用手甩佢出黎係快D同方便D乾淨D既

2. 倒一半既糖入去 打到佢咁上下起先

3. 將衣bowl野放上個煲左D熱水既煲上面
我地用水蒸氣warm一warm佢
因為熱一熱D蛋黃 可以再將佢打得起D既

4. 打起之後 令個隔篩出黎篩下佢
咁頭先熱蛋黃時熱熟個D粒粒就可以隔左出黎喇

5. Dum舊芝同埋倒少少Vanilla Extract落去

6. 打 打到滑劣劣
但唔好打到佢變返做水 打得太勁D蛋黃會變返稀

7. 將另一半糖倒埋落D Cream到 打到佢七八成起

8. 分開兩三次fold D Cream入去個蛋黃mixture到
勻哂就OK

9. 入杯 入幾多你中意啦 入完放入雪櫃雪返佢3 5 7個鐘雪實佢

10. 痾返shot Expresso出黎

11. 倒D Kahlua酒 倒D啡糖 撈勻佢

12. Fucking Done
係咪遲d會出panna cotta
支持
會呀 執左先啦
你仲未tg我
我支持你架
係咪啲野唔吸引 真係無人睇
支持
Like your idea 分開手指餅
如果要一齊既白蛋糕仲好
白蛋糕?
好想食
Tg係咩?
SeafoodPeter
有野食野傾可以揾我呀
遲啲8月book檯tg你ok?
無問題呀 到時tg我啦
訓教未呀 巴打
普通sponge cake
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞