大鑊,自資院校建議政府應取消上述五千個分配給教資會資助院校的銜接課程學額給自資院校則可轉化成一萬個四年制的學額

81 回覆
55 Like 12 Dislike
食屎啦你OU、恒大,你同楂住支槍迫人讀你地班垃圾學校有咩分別?

年青人教育質素重唔重要?定係你搵錢的需要更加重要?重要收近3倍人、有左學卷年年加學費

要話定位最不清應該係OU,憑咩開全日制

一路開年人均一年成本只需三萬蚊Distinct learning program(遙距課程)賺錢,叫教育局轄下法定大學開成人教育課程

另一方面又學其他私立院校要3萬蚊學卷、SSSDP

垃圾--自資院校終於肯露正面目

計我話,佢地目的係摧毀香港高等教育質素獲取自已利益

咩擴大收內地生,(比埋佢落香港做野)全部都係為班垃圾學校利益

一陣成班學生搵唔倒工又話無包生仔,加劇高學歷勞工剝削問題

高學歷唔肯做低層工作又話要輸入外勞,一大批非本地生又要留係香港做野,香港年青人真係GG

各位家長、同學:

一定要起身反對,我知大家無權無勢,但唔代表大家無Say,希望大家願意參加諮詢,表達看法。我相信每個人都有接受優質教育的權利,我地根本唔需要自資院校的存在,自資課程亦都唔一定要經自資院校先開得,課程應該重質不重量,而非重量不重質,數目要保守。

諮詢文件已上載到教育局網頁:www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/consultation/index.html

專責小組將舉行諮詢會以收集主要持份者的意見,亦歡迎公眾人士透過電郵[url]taskforce_sfpe@edb.gov.hk[/url]向專責小組提交意見。

諮詢工作將於八月三十一日結束。專責小組會參考收集到的意見,並計劃於今年年底前發表最終檢討報告,向政府提出建議。

文:

2. 教資會資助院校與自資院校應有「角色分工」:銜接課程學額應由自資院校承辦

校長會認同諮詢文件內提到,教資會資助院校應更專注於其首要的角色和使命,即提供公帑資助的高等教育及進行研究工作以促進高等教育界別的全面發展。另一方面,自資院校則應專注提供更多實用性及專業性的課程,以能迅速回應社會對人才的需要,為學生提供更多選擇,推動高等教育界別多元化發展。過去十多年,自資專上教育界別規模顯著擴大,亦越趨多元化。大多數自資院校均已設有完善的管治架構,在某些專精範疇上的學術實力與教資會資助院校可堪比擬。

現時,在相關宣傳及推廣下,公帑資助的銜接課程學位對一眾教資會資助院校轄下的自資部門或社區學院的副學位課程畢業生有如「直通車票」。相對於自資院校的學士學位課程,教資會資助院校轄下的自資部門或社區學院成為文憑試畢業生更佳的選擇。對於那些未能考入資助的第一年學士學位課程的學生,先在教資會資助院校轄下的自資部門完成副學位課程,再升讀公帑資助銜接課程,同樣可於考畢文憑試四年後取得學士學位,這無疑是一個非常吸引的升學選擇。不少學生及家長亦認同此升學途徑較沒有教資會資助的學士學位更為理想。教資會資助院校轄下的自資部門或社區學院已成為五千個資助銜接課程學位的踏腳石。

對此,校長會建議政府應取消上述五千個分配給教資會資助院校的銜接課程學額,並將相關資源投放於自資院校上以達致相同目的。有鑑於自資院校的教學成本較低,同額撥款在教資會資助大學只可資助五千個學額(兩年高年級學士學位課程),但於自資院校則可轉化成一萬個四年制的學額。這轉變將有助自資院校的發展

OU: 自資學位課程院校校長向自資專上教育專責小組提交意見

http://www.ouhk.edu.hk/wcsprd/Satellite?pagename=OUHK/tcGenericPage2010&lang=chi&c=C_PAU&cid=1385190799062

《星島》專欄:自資院校憂收生荒求放寬內地生來港限制

https://www.singtaousa.com/sf/19-%E5%8D%B3%E6%99%82%E6%B8%AF%E8%81%9E/132694-%E3%80%8A%E6%98%9F%E5%B3%B6%E3%80%8B%E5%B0%88%E6%AC%84%EF%BC%9A%E8%87%AA%E8%B3%87%E9%99%A2%E6%A0%A1%E6%86%82%E6%94%B6%E7%94%9F%E8%8D%92%E3%80%80%E6%B1%82%E6%94%BE%E5%AF%AC%E5%85%A7%E5%9C%B0%E7%94%9F%E4%BE%86%E6%B8%AF%E9%99%90%E5%88%B6/

八自資校加學費 高科院公大增近兩成
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1710272&target=2

何順文:(恒管)自資學位課程院校校長向自資專上教育專責小組提交意見
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180709/s00012/1531073690829
更正Source

希望大家積極回應自資院校要求政府取消上述五千個分配給教資會資助院校的銜接課程學額給自資院校轉化成一萬個四年制的學額等建議

專責小組將舉行諮詢會以收集主要持份者的意見,亦歡迎公眾人士透過電郵taskforce_sfpe@edb.gov.hk向專責小組提交意見。

諮詢工作將於八月三十一日結束。專責小組會參考收集到的意見,並計劃於今年年底前發表最終檢討報告,向政府提出建議。

Source:

http://www.info.gov.hk/gia/general/201806/25/P2018062500316.htm

https://www.info.gov.hk/gia/general/201806/25/P2018062500316p.htm

http://www.bhkaec.org.hk/a/73891-cht

其實廢嘅讀hsmc
勁嘅咪讀大學

個個讀曬大學邊個去掃街?
認命吧啦
垃圾冇得再用旁門左道走後門入八大 就上嚟連登吠
笑死

好心你啦 你班垃圾
Dse得嗰十幾分學人想入u 人唔笑狗都吠
依家仲有自資學位俾你讀就應該感恩啦
仲喺到吠
本身用公帑去資助私營企業已經係好on9嘅事
垃圾學校開夠十萬個都無人報啦
自資院校轉化成一萬個四年制的學額

轉化為增加1萬個學士,成本平竟然係理由

令自資院校擴充勢力,充斥成個labor market

中國制造就這樣贏美國貨,但學生係人唔係產品呢

到時每唔會出2000個Civil grad跟住成班壓價當狗洗

好似中學班TA

對政府黎講都係一樣,岩岩有THEI CIVIL grad入左政府

另+10000個註冊護士、OU物理冶療、醫生、律師

再放寬收埋內地生

香港人可以rest in peace
OU都係U

HSMC應該可以今年變大學

珠海就應該唔得

https://lihkg.com/thread/678186/page/5
Hsmc今年 冇咩可能
點解唔資助3萬落去UGC呢?或者讀到u就可以免學費
u=八大
竟然無乜人討論
咁既話 會有連鎖反應.
連副學士都會收少好多人.
慘了
佢地就係想啲人直接入自資
而唔係入asso 搏入八大
OU真係好撚唯利是圖
明明前幾年dse人數開始跌
仆你個街仲狂開course cap水
資源又唔加 一年衰過一年
好撚後悔讀左
比我揀多次我寧願retake
屌佢老母
岩岩grad
而家問題係自資院校現在話想要同八大同一地位

但係自己又唔管好自己

又唔肯定政府管佢哋管多啲

其實標籤都係要努力爭取返嚟

我唔覺得八大同自資院校形成高低配有咩問題

或者有不公平的地方 而且這裏社會而言也是合乎成本效益做法

正如三大每年同經費另外嗰四間資助院校也有很大不同

如果這樣也是不公平 那就應該要統一所有院校每年所得的資金

所以我先覺得 現在自資院校根本只是想在年青人身上搵著數 但社會的代價好大

恆管個校長都有意無意講咗出黎
教育係一盤生意
佢話八大自己搞副學士同4 年自資學士(出自己大學校名cert)會影響咗學生嘅選擇。因為副學士親生仔直通車入番相應嘅大學(poly, city),八大自資學直例如bu, edu都係出番自己cert
學生會因爲名牌效應而唔考慮非八大
間接影響咗自資院校嘅收生,造成不公平競爭

所以佢話應該刪咗嗰5000 個後門位,將啲資源轉比佢地,令到副學士、高級文憑、自資學士、資助學士有各自嘅定位。

如果係咁嘅話,我估ugc大學生個身價會貴好多
但我認為政府唔會聽佢鳩up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞