想養倉鼠 有咩要注意

43 回覆
2 Like 1 Dislike
幫推,倉鼠好得意
路過貼下

唔係我嘅
未瞓醒 勁得意
首先要一寵一鼠

係糧食方面,我主要餵草糧 ,草磚(比俾磨牙)
我會控制糧既份量 , 一星期我諗兩日到先餵下啲有益既零食 (面包蟲)

我禁止餵瓜子,因為唔健康,餵得一次下次主糧就唔會食 , 亦建議小啲餵混合糧同啲果仁 ,偶然一兩粒已經好夠。

年紀大生腫瘤機會都大 ,所以我都好小心係佢飲食方面

居住環境
我本身都用木糠既,自從我個隻鼠鼠生左腫瘤,醫生叫我轉用紙砂 或者廚紙(廚房吸油紙), 而家我用緊廚紙。

希望呢啲資料可以幫到樓主

草磚同埋 糧既牌子

我係ig見到有得領養
幫推
利申 以前屋企最高峰有18隻
好多謝大家😭😭 但我屋企人好反對....
借問 我而家用緊木糠想轉紙
但鼠鼠一有紙就會塞落口 點搞
養緊8隻熊仔鼠
借問 我而家用緊木糠想轉紙
但鼠鼠一有紙就會塞落口 點搞
養緊8隻熊仔鼠

佢地會擔住之後放番入屋,想暖啲 佢地唔會食落肚
糧就最好簡番呢啲 冇得比佢簡就唔會簡飲擇食

間唔中會比下呢啲零食果乾 健康啲 隔幾日就比粒芝士佢 望到佢食到lamlam脷就會好開心

我之前係先斬後奏
之後佢地見我自己搞得掂冇添麻煩都冇岀聲了
我去旅行仲會幫我餵野食 錄埋片比我睇
當然呢個都係冒險既做法

我之前係先斬後奏
當然呢個都係冒險既做法

有屋企人幫手一定好好多

我之前係先斬後奏
當然呢個都係冒險既做法

銀孤好臭唔好養

我之前係先斬後奏
當然呢個都係冒險既做法

銀孤好臭唔好養

隻隻臭起上黎都好臭嫁la
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞