想養倉鼠 有咩要注意

43 回覆
2 Like 1 Dislike
想領養多過買,有冇巴絲可以教下 小弟乜都唔識
想養倉鼠定熊仔鼠
依家養緊熊仔鼠
好可愛
btw 樓主上網做下功課先
想養倉鼠定熊仔鼠
依家養緊熊仔鼠
好可愛

岩岩上網睇完 想問下係咪夜晚真係會好嘈? 同埋你會點同佢地玩
想養倉鼠定熊仔鼠
依家養緊熊仔鼠
好可愛

岩岩上網睇完 想問下係咪夜晚真係會好嘈? 同埋你會點同佢地玩

佢地夜晚跑轉輪,買個靚D既貨,可減少轉動時產生既"枝枝聲"
對我黎講唔算嘈,嘈唔過狗吠啦
一籠一鼠
想養倉鼠定熊仔鼠
依家養緊熊仔鼠
好可愛

你想養喺房?我就養喺房嘅,都叫接受到

始終鼠類係夜行動物,佢哋通常夜晚先出黎活動,所以夜晚一定會有聲

你可以買唔係鐵絲類嘅籠,咁佢哋就咬唔到,冇咁嘈
另外你買靜音轉輪,就應該會好啲

玩就可以隻手整成圈圈,俾佢捐山窿咁樣行,或者俾啲嘢食佢,同佢玩吓拔河咁囉
樓主係仔?
好少見仔想養倉鼠
唔該大家 不過都要過到屋企人個關先得
樓主係仔?
好少見仔想養倉鼠

你唔係仔咩 因為我鐘意啲d Cute嘅野 但屋企太細
以前有養過,有咩想問,睇下我答唔答到你
樓主係仔?
好少見仔想養倉鼠

你唔係仔咩 因為我鐘意啲d Cute嘅野 但屋企太細

倉鼠可愛 但都有殘忍嘅鼠鼠存在 我屋企嗰隻養左半年都喜歡咬人 堅決唔比人抱 開心嗰陣俾你摸下 不過真係幾搞笑 無論瞓覺定食嘢 都鍾意四腳朝天嘅姿勢
養寵物有屋企幫手真係好好多

佢係領養返嚟嘅,覺得領養比買嘅親人好多。
雖然成日咬我手指
但佢係唯一一隻肯喺我手上食嘢嘅

領養可以去愛協睇下,養之前留意返鼠仔生活所需。
其實鼠仔主食唔係瓜子,真係唔好畀咁多瓜子佢地食,
可以餵佢地食下菜、水果,亦都留意下有乜食得唔食得。

呢排天冷,要做好保暖

雖然成日咬我手指

呢排天冷,要做好保暖

雖然成日咬我手指

呢排天冷,要做好保暖

好似個波

雖然成日咬我手指

呢排天冷,要做好保暖

好似個波

佢咁啱曲起食嘢先咁圓,佢好細粒
佢未到我屋企前係被其他鼠仔恰
我又分享下我D 鼠先
如果你唔想佢夜晚咬籠,臨瞓前一兩個鐘整醒佢,拎佢出來放風,畀佢自由活動跑來跑去。玩到攰佢要飲水食嘢瞓覺,到時你又瞓
尿味勁 要勤換沙
我都分享

巴打記住要愛錫佢 好好照顧佢 要注意下衛生 最少一星期換一次底材 水我就每日/隔日都會換既 同埋聽人講 唔好比生水隻鼠飲 用煲滾過個d

我又開心share

路過貼相
不如你講下有咩想知?
阿鼠黎你屋企嘅頭幾日盡量唔好攞佢出黎
俾佢係籠入面習慣下環境先
鼠籠擺陰暗位
阿鼠本身已經唔係好曬得太陽 唔好對住佢開強光
佢飲嘅水一定要煲過 瓜子好熱氣 唔可以做主食
間唔中餵佢食下紅蘿蔔佢會好開心
但唔好食得太密 好易會有濕尾病
等我又share下我隻阿鼠先

第一次食紅蘿蔔勁鬼開心

沖沖吓涼瞓咗

沖涼砂入眼

跑輪唔好貪平買太細
黃金鼠就買21-30cm既
普通三線就17cm到

仲有一鼠一籠唔係講笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞