[ive] 點睇Biotechnology 生物科技呢科?

74 回覆
8 Like 2 Dislike

唔該你
我問最後一次 麻煩你呀巴打
如果 ive HD food science ,biotech
你會建議我讀邊範
好多人讀Ive 唔理你咩科 畢業前都會有公司收
biochem出路最廣 有冇興趣?
係 不過有樣嘢我抵死
之前讀ive就係返學太遠搞到冇心讀
(最主要身體有事,不過唔講住,驚自爆 )

所以我會揀返柴灣
自問應該應付唔黎
不過都想知多少少
biochem係點㗎
唔好諗住俾到好多野你。
兩年學既野唔多,仲要係ive 一定係教同工作有關既technique 出到去都係做好底層既位,人工低冇得升。
呢d science 科好講學歷,好多本身讀緊 U 既都再讀master, phd 出到嚟可能喺同你爭食環個位。
有錢有時間有興趣咪讀下,唔好拎住個HD 就算,冇用的,唔算得d 咩。
biochem係讀你身體既chemistry, d野點係你身體轉換,signaling, enzyme之類。

出路廣係因為上到u讀biochem可以自己考mlt , 而考到就2xk人工,好多人都aim依樣
興趣不大,有少少
不過自問應付唔黎
btw 唔該巴打
明解

唔該晒巴打
係ive真係唔好讀Science科 你會讀到好辛苦 加上冇咩前途 多數做lab 自己諗下
fs我都諗緊
明解
thank you巴打
因為我覺得fs雖然似水泡科
但出路好似比較多元化
純粹為拎Hd頭幾年呃下飯食好似幾好
不如你諗下你將來想返咩工先 同埋你對生物有好大興趣? 其實生物科技第時都應該係做lab 驗野 咁不如你去讀化驗 ive出到黎都唔會做到啲咩好專既野 千萬唔好諗到好pro 同埋香港唔會點發展生物科技
明解
我有朋友係英國讀一間top 10o既大學 degree, major biotech, 期間去過世界各地o既大學lab做intern. 上年讀完master, 返到香港係醫院做research assistant, 18K
你話IVE 讀呢科會幾多K
放心
我唔會讀㗎啦呢科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞