[ive] 點睇Biotechnology 生物科技呢科?

74 回覆
8 Like 2 Dislike
明白晒
唔該晒巴打
其實都我都幾大興趣入海洋公園做
但都唔好諗biotech...
本身我都有興趣,入到去越讀越灰,好後悔
一黎多野背
二黎出到黎乞食
我畢業後入lab做得10k,仲要輪班
上司話佢做左咁耐人工同我地差唔多(即係人工加得慢)
同期我熟既同學都一齊入其他lab做,最後個個轉晒行
係!mls可以返biotech
biotech返唔到mls
最衰我冇資格讀到degree
唔該晒各位
你地好有心

睇黎biotech真係可以唔洗讀
幾年前 MLT board 係承認某幾個 biotech biochem 之類既 BSc 既, 前題係你 undergrad take 得夠多相關 electives, immune / enzyme & proteomics 之類。但近年已改制,唔再認,同埋本身行頭飽和,每年 HA / 私醫收夠 Poly fresh grad 之後其餘東華呀,明愛呀果 d 只有流向垃圾私人市場。
本身都有幾個 fd 讀完辣殺 Life Sci 跳船做 MLT, 包括 Mphil
明白
巴打 雖然你做醫療
但你知唔知道food science嘅環境
你可以做lab assistant
明白
多謝巴打
巴打做緊?
去讀泥水應用與製做
如果唔諗biotech做lab

讀完fs
可唔可考食環
如果想入政府做嘅話

btw 巴打真係好有心 點多謝你好
我有個fd讀緊 但已經有公司收左佢 未畢業就有工
咁快
係咪識人
人工如何
你個仆街
你果兩年做啲咩
我條腰有事呀
短期1,2年內做唔到泥水啦
地盤
有事做唔到落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞