大阪大雨,電車JR停駛,百貨公司提早閂門

223 回覆
25 Like 32 Dislike
岐阜落左成個禮拜暴雨反而冇水浸
去完奈良返黎,其實雖然唔大雨
但係咁樣玩都唔太有feel

見到有車開去京都,唔知聽日去唔去到
悶得濟去咗箕面,去到瀑布底望幾眼就走

應該對大家係有用資訊
今日宮崎好似冇人咁
香港最幸運係無咩長既河,所以只要排水做得好就得,同香港最唔同係日本好多長長既河,上游疊加既水位沖落下游,下游一樣落咁大雨,兩者疊加水位急升,一泛濫排水做得再好都無用
地底有跑馬地/東京個地下皇宮都一樣水浸,何況無 亦都不可能個個地方城市都整
日本今次災情嚴重既都係泛濫左既河附近,淨低就係各處山坡山泥傾瀉活埋房屋
路線太多太長,要確認無事要長d時間,所以咪有你無你都停左先,停既時間又會長d
我搭緊新幹線番大阪 人多到傻 要企足2個幾鐘
香港唔會水浸?
呢d所謂既河,係人地國家黎講只係一條渠
地下排水系統排唔到河既水位
啟德河同山貝河加埋都無日本任何一條河三分一咁長無得比
果d河既長度至少係講緊元朗係上游,落完大雨沖落九龍下游,然後舊雨雲係下游落返一樣水平
唔計河,本身市街既溝渠排水可以(當然同唔到香港比,連東京都唔得)
仲要好多係廣州係上游,港島係下游既長度
市區好左好多,係垃圾塞住多
但郊區個d好似都係咁
香港市區有「地下皇宮」咁大既排洪空間嘛
東京有個更大既 但一樣防唔到利根川上游沖落黎既洪水 (上游係群馬)
但自己地方既暴雨就同香港一樣好快排晒
京阪神名古屋都話可以考慮,岡山廣島好難都話要起個地下皇宮
香港人就好心啦
香港幾時試過落足72hr甚至更長時間嘅紅雨級嘅暴雨,頂多咪落幾個鐘 自己係福地就收下口
條河長咪接收到既水越多囉
成個流域都落暴雨既話,
越下游越積埋上游既水量,

當25km既河接收到50mm
咁呢條河下游都係累積左50mm再加自己落到50mm=100mm
但一條250km既河好多支流,匯聚位係講50*10再加自己50=550mm
梗係越長越易過水位越易泛濫啦

其實唔可以直接用毫米計,但原理差唔多唔深入講啦
你真係有心機同佢解釋
學到野
可恨當年無讀地理
試o下香港好似日本落咁大雨呀
好似幾百mm到
肯定陸沉都似
唔關排唔排水系統事
係個雨量好誇張
天氣咁差 係唔係唔洗去阿蘇同高千穗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞