有冇人對意大利統一有興趣

1001 回覆
72 Like 30 Dislike
樓主幾時講呀
樓豬找數出文喇屌
除咗褲條J都扯到硬哂先唔出文
Btw 加甜呀唔該
樓主去咗邊呀,出文啦
Sleep is for the weak
樓主記得加甜,聽日見
拿破崙三世x燒炭黨
拿破崙三世x燒炭黨

樓主燒山x雲加黨
文呢
加甜
保蛇出文未
出文未
走數
成日都話意粉作戰力低

但係個主因出係邊?軍制?人民質素?
樓主潛水
樓主潛水

樓豬成朝無寫文
樓主潛水

樓豬成朝無寫文

樓主唔出文學咩人開post
文定老母?
1848年革命
    於1830年代意大利曾發生零星嘅革命,但全部都失敗。而1848年意大利則發生了一次大規模的革命。
    於法國革命前一個月,意大利嘅革命爆發。革命首先在拿玻里爆發,成功逼使當地波旁國王頒佈自由憲法。這次成功激勵了意大利其他革命者。受奧地利控制的威尼斯,倫巴第及都斯加尼等地的革命者齊起反抗,成功趕走當地君主並宣佈獨立。
    薩丁尼亞國王查理阿爾貝特(Charles Albert)亦同年向奧地利宣戰,並頒佈以英國憲法為藍本的自由憲法。但薩丁尼亞王國於同年7月24日的庫斯托扎戰役被奧地利擊敗,兩國因而簽訂停戰協議,奧地利重新佔領意大利北部(威尼斯除外)。查理阿爾貝特亦於戰後退位,又伊曼紐繼位。
    同年,馬志尼及其他革命者在教皇國建立羅馬共和國(Roman Republic)。教皇庇護九世( Pope Blessed Pius IX)原被視為改革者,但因與共和派的衝突令他逃離羅馬,因而令他永遠喪失領導統一運動的機會。歐洲的天主教徒亦因教皇的遭遇而反對共和派。於法國革命後當選總統的路易拿破崙( Louis Napoléon )為討好法國天主教徒而出兵意大利,羅馬經過兩個月的圍城後,於6月29日失守。加里波第及馬志尼因而流亡海外,教皇亦復位。同時,奧地利包圍威尼斯,威尼斯因受炮轟同瘟疫嘅影響,於8月24日投降,奧地利重新控制威尼斯。
    經過這次革命後,雖然奧地利及法國分別重新在意大利建立統治。但薩丁尼亞王國仍能維持自由憲法,更開始進行現代化改革,以再次領導統一運動。意大利人民亦對革命者及其事跡念念不忘,並於10年後的民族解放運動支持他們。這次革命雖然仍失敗,但因它的意義重大,被部份人稱為「第一次意大利統一戰爭」。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞