有冇人對意大利統一有興趣

1001 回覆
72 Like 30 Dislike
應該會講下小小背景,然後從1848年開始講。同埋應該唔會太深入,只係用嚟比大家有一個認識
應該會講下小小背景,然後從1848年開始講。同埋應該唔會太深入,只係用嚟比大家有一個認識

好勁呀

好勁呀

收聲啦短鳩仔

博士咁既口吻
想睇Spartacus

博士咁既口吻

保博士

博士咁既口吻

屌正呀 professor milik
中學history
Cavour
背景
    羅馬帝國滅亡後,意大利處於長期分裂嘅狀態,「意大利」亦一直被視為一個地理名詞,意大利亦分裂成唔同嘅邦國。但係法國大革命嘅時候,唔單止「自由,平等,博愛」嘅思想傳播到歐洲各地,拿破崙對各地嘅征服亦導致各地嘅民族主義思想興起。以意大利為例,拿破崙建立嘅意大利共和國及之後嘅意大利王國都令意大利興起民族主義嘅思想。
    拿破崙戰敗後嘅維也納會議將意大利重新恢復成拿破崙時代前嘅面貌。但係係意大利邦國入面,只有西北部嘅撒丁尼亞王國同教王國由意大利人統治。而北部嘅邦國例如摩德納則由奧地利委派貴族統治,南部則由一個與法國波旁家族有親屬關係嘅國王統計。意大利人民嘅民族主義思想促使意大利統一運動嘅興起,1820-1830年代各意大利邦國因而發起反抗外國統計者或者本國殘酷統治者嘅革命。雖然革命失敗,但係係統一運動中佔重要地位嘅燒炭黨(Carbonari)將革命精神保存,並號召人民使用武力以達致統一嘅目標。

博士咁既口吻

意大利1815年地圖,左上角個個就係薩丁尼亞王國的

博士咁既口吻

我平時上lecture個prof都是咁講
弱博士
「意大利」亦一直被視為一個地理名詞

呢句好似出名在於出自Metternich把口 而正正因為Austria積弱所以阻止唔到意大利統一
好多阿狗手畜搞事
lm
睇緊德國統一唔差在睇埋意大利
加速
弱博士

弱點博士
弱博士

弱點博士

建議短鳩同學唔好搞事

呢句好似出名在於出自Metternich把口 而正正因為Austria積弱所以阻止唔到意大利統一

其實奧地利要阻意大利統一好容易
但每次意大利都係襯奧地利應付內部同外部危機先至成功

我再補充一下,意大利係靠遊走德法兩個列強去協助自己獨立,係普奧戰爭個陣時依附普魯士以係奧地利度搶返Tyrol同Venice,當時嘅意大利係弱到完全攻唔入
成功引玉

我再補充一下,意大利係靠遊走德法兩個列強去協助自己獨立,係普奧戰爭個陣時依附普魯士以係奧地利度搶返Tyrol同Venice,當時嘅意大利係弱到完全攻唔入

意大利一開戰就俾奧地利收左皮

以前考AL主要學外交
係早幾年睇左本講the collapse of the Habsburg Empire先比較知佢內部既問題

意大利一開戰就俾奧地利收左皮

以前考AL主要學外交
係早幾年睇左本講the collapse of the Habsburg Empire先比較知佢內部既問題

意大利唔同德國,意大利其實統一後都唔算係一個強國,所以意大利統一對歐洲局勢影響遠不及德國統一。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞