GinLee 紅唔起死因 研究所

211 回覆
26 Like 286 Dislike
我仲以為佢都算紅
我係80後
呢一代嘅女歌手只聽同識aga, gin lee
十年架啦?以為新人
因為廣東歌市場沒落
佢真人其實幾寸下
Agree. 唔係紅唔起,係今時今日香港新一代廣香港歌手紅極都係得咁上下㗎啦,又唔係7-90年代,廣東歌重有幾多市場大家心知肚明。
以前個個都要歌影視三線發展先入到屋多人識、再之後先有海外市埸。
Artist之中直覺佢唔算寸,image做得幾正路(可能太正路添 ),每次出場只講音樂零花邊新聞滿足唔到大衆八卦心態 。起香港只做音樂,歌唔夠pop又唔玩娛樂圈死得啦,以前連家駒都要低頭
欣賞佢廣東話水平好過唔少本地人,認真學唔似Fiona 果d扮鬼妹
Same here, 2000年後買既第一隻廣東碟~~~Live in the moment
佢自己訪問都有講, 好多野靠自己做, 同得你解釋不如自己做左先, 咁既性格好多時會係寸左d
樣樣都好 衰在宣傳唔夠
無上電視差好多
再遇著廣東歌低潮
好後悔無早d留意gin lee
聽多d先講野啦你
呢句真係膠都費事俾
本身都唔想將佢地兩個拎黎俾,但係講情歌比例aga高過gin啦一定,aga出道以黎除咗能說不的秘密同埋若之外有邊首唔係情歌
反觀gin,淨係計環球時期都有光環芝麻開門未來很想要吧隨風而來隨風而去今朝有酒曌好風如水Live人間鬍子抱夢而活啦
利申:兩個都好鍾意
我覺得佢係冇好似大文豪個啲mk情歌吸引唔到啲後生仔
我都係兩個都好中意
但Aga首能說不的秘密真係
個人認為係黑歷史黎
兩個都30歲人啦 鬥乜
反而GEM仲係26歲
香港就係
但外國一線嗰啲
全部自己作曲填詞
除咗1 6 8 其他都唔同意
我反而覺得唔錯喎,睇返佢咁耐以黎啲歌呢首叫做幾特別,起碼唔係情情塔塔,係mv個造型柒姐
Janice 35 先拎到女金
點解30歲 唔鬥得

GEM 雖然衝左出宇宙
但係佢唔離開香港 一定冇足夠土壤俾佢掘起
都廢事拎啲冷門嘅出黎
舊年拎叱咤十大嘅和每天講再見已經唔係啦
淨係識雙雙就話首首都係情歌
我反而覺得佢欠缺既係資源
依個時勢唔識自己作曲真係好難接到好作品
同理台灣既陳芳語都一樣.
佢都叫廢
aga 啲歌太多關於情情塔塔
好作狀,但偏偏呢啲至多人like

Gin Lee 好多唔同風格好正既歌 ,今朝有酒、live、曌...但呢堆歌係香港無可能hit起

相反堆慢歌情歌就太悶,吸引唔到人聽,做唔到喜帳街嗰種入屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞