唔明用「素質」有咩問題?

112 回覆
11 Like 449 Dislike
因為支那人係d冇質素既人
咪唔識質素呢隻字
唔畀?邊撚度唔畀你講廣東話?
你啲回覆越黎越7,為撐而撐好肉酸囉
睇返啲回覆,香港人都係半斤八兩啫

道不同不相為謀
你既然咁愛你既支那國做咩仲係香港?
不斷係度推post做乜?
想同化港人?
唔需要有分別
打壓中國用語咪打壓 有咩問題?

你咁鐘意用素質就咪撚上child登啦屌你老母
死返去親支論壇啦仆街
普教中,用埋啲柒字取代廣東話
咪你個共匪爸爸打壓廣東話囉
返去奶鞋底啦柒頭
以事論事,香港都係中國嘅地方,冇咩存在走唔走嘅問題,倒返轉講,你地班垃圾成日怨天怨地,點解仲要繼續住響屬於中國人嘅地方呀? 答我呀
「素質」呢兩個字冇廣東話發音架咩
日本仔都用殘體啦
連登仔咪又係扮睇唔到
我唔認為香港係支那既地方喎
係得你呢d支那狗話係咋嘛
你地最撚叻逢係黃皮膚都話係支那人架喇
好似有d道理,又唔係殘體,人地用既野特登因爲咁唔用好似冇咩意思..
我知香港人最討論大陸用語嘅原因係因為佢地簡化晒啲詞語令到詞不達意, 例如手提電話講成手機, 但明明質素同素質字意上係冇分先後, 反轉用完全冇影響要表達嘅意思, 唔通因為唔係你慣用嘅表達方式,所以就必須打擊? 咁同大陸打壓相反嘅聲音有何分別?

大陸打壓相反嘅聲音係官方用公權力量剝奪人地人身自由
呢度打擊你用蝗語只係留下言屌下鬼
仲問有何分別, 白痴仔
政權打壓同市民唔鍾意用點可以相提並論
唔明用牛B有咩問題
我操, 樓主真牛B啊, 連登傻B都不懂我們說啥, 真低素質呢, 操你媽B, 你他媽的真有種呢, 我喜歡
樓上班人屌大陸打壓香港人廣東話,你條友就走出黎話打壓中國用語有咩問題,你地班小朋友夾好口供先好出黎診啦
你成班人訓晒響條馬路幾星期大叫習總下台都繼續行得走得,真係好想知大陸究竟剝奪咗你咩自由
同屌你老母、on79呢啲用語其實咪一樣
[/quote]你成班人訓晒響條馬路幾星期大叫習總下台都繼續行得走得,真係好想知大陸究竟剝奪咗你咩自由[/quote]
你試下上天安門做同樣動作 睇下咩後果
冇錢買機票去羅湖過咗關做都得架
唔駛訓, 你去到大叫習總下台就得
係呀係呀 冇唔比 到有一日廣東話 繁體字冇曬嘅時候
千萬唔好怨呀 你要記得你今時今日做嘅野

幾年前廣東電台直頭唔比用廣東話做廣播
咁樣叫邊撚到唔你講廣東話?
廣東啲學校講廣東話要罰嘅咁樣叫做邊撚到唔你講廣東話?

有啲野其實再講多都無謂
你覺得冇所謂咪自己用lo 開post黎做咩姐
好地地有質素唔用點解要用素質呀 因為大陸要創立自己一套所謂文化令我地認識嘅所有詞語冇曬 一體化
你可以唔信 可以唔理 反正宜家香港中國都玩撚完架啦 我地文化冇左又有咩所謂呀
屌你老母是什麼? 我看不懂啊, 跟我一齊說: 操你媽個臭B
香港自古以來都唔係中國土地啦,
邊撚個教你中史架
別用這麼低素質用屌你老母和on79這些字啊兄弟
用操你媽就好啦
我操, 樓主真牛B啊, 連登傻B都不懂我們說啥, 真低素質呢, 操你媽B, 你他媽的真有種呢, 我喜歡
同屌你老母、on79呢啲用語其實咪一樣
這麼低素質用屌你老母和on79這些字啊兄弟
用操你媽就好啦

別再這麼低素質用屌你老母和on79這些字啊兄弟
用操你媽就好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞