唔明用「素質」有咩問題?

112 回覆
11 Like 449 Dislike
我知香港人最討論大陸用語嘅原因係因為佢地簡化晒啲詞語令到詞不達意, 例如手提電話講成手機, 但明明質素同素質字意上係冇分先後, 反轉用完全冇影響要表達嘅意思, 唔通因為唔係你慣用嘅表達方式,所以就必須打擊? 咁同大陸打壓相反嘅聲音有何分別?
個意思已經唔同啦
好似有唔同
利申:唔清楚
既然用開質素噉點解要走去就大陸用素質先
素質都算質量真係屌你老母
Mass定quality呀大佬
當年通識講咩生活素質,心諗都on9嘅,生活質素就生活質素啦
日本都係素質
笑而不語
我唔相信個個都似你咁盲目囉
明明一撚樣喎屌
你有冇即時舉手質疑老師on9?
嚴格嚟講意思唔同,大陸人用素質一詞基本上用於形容人,亦即
素質 = 作為一個人的質素

另外,兩登仔一向都熱衷於打壓相反聲音,樓主而家先發現?
幾十個負評,得兩三件勉勉強強講到盲反嘅理由,其他都係鳩禁負評,垃圾得你地吖
我唔會咁on9人雲亦雲囉
係連登講大陸已經錯鳩曬啦
連登小學雞同盲反閪係出曬名既
咁你死返大陸用囉
我當然識用,睇我表演啦,例句:「依家00後連登仔淨係識鳩禁負皮,素質低撚到一個點!」
你嘅素質低撚到入地核添啦屌你
我就係要開post屌撚醒班on9連登小學雞囉
得喇,你死返大陸啦
連登仔都係安安份份用返鍵盤算啦
盲反
當然有
跟住佢話去左考評局啲會議
啲高層order黎
姐係同cctvb一樣潛移默化我地用匪語
個老師講到明quality of life就係生活質素
生活素質冇其他意義
公開試應酬啲markers先寫素質
因為唔知啲markers係咩人唔好駁
當年通識講咩生活素質,心諗都on9嘅,生活質素就生活質素啦
你有冇即時舉手質疑老師on9?
當然有
跟住佢話去左考評局啲會議
啲高層order黎
姐係同cctvb一樣潛移默化我地用匪語
個老師講到明quality of life就係生活質素
生活素質冇其他意義
公開試應酬啲markers先寫素質
因為唔知啲markers係咩人唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞