中信國際電訊(01883.HK)/收息之選/粗淺分析

596 回覆
33 Like 5 Dislike
唔好講咁多 開返個6889先啦
計資產價值個方法有咩特別?
其實都係覺得邊隻好買邊隻啫 無話要撐435
巴打d data喺中信官網搵?
有無咩網站可以一站式睇唔同股票既financial statement ?
唔派息少咗份保障
等多幾個鍾
AAStocks有時啲數據整理過變到奇奇怪怪
Bloomberg免費版無咩嘢睇
我係係年報慢慢入落Excel
佢係用現金流計算(計未來收到幾多租做基礎)
香港好多地產股 係用市價黎重估
用市價 好明顯 利用香港樓市旺 咪整大盤數

435 上水廣場 的確幾旺

利申:無持有香港地產股 或任何倉位
無股 無安全感
但未來租金唔係都係用市價*xx%???
寧跑輸 勿跟風
你係講緊佢物業估計既方式去計樓既市值?
巴打都好有心, 欣賞
力不到不為財
家買股既原則有少少分別
我會想成個組合有D係派息(低增長) 同一D高增長既股票
順帶一提岩岩睇410 覺得差唔多可以入了
下星期或者會入
我都有留意住410
但佢同大市個相關性好像麵幾高
見近排大市跌 410好似無咩抗跌力
唔同呀
用實際租金收入
啫係計到2049 你可以收到幾多租

所以佢計出黎既資產值 會低

其實買股 唔好睇太多Book value
睇cash flow仲安全
我自己睇-》(市值+負債)/operating cash flow
我講緊 公司既固定資產重估方法
香港地產股 好多時用市價計
佢既固定資產唔係都係搵測量師行做估值?
間間公司都會搵測量師估值
你有心留意既話
年報有講 測量師用咩準則去估
未來現金流 定 同區物業價格
計出黎會有好大出入
巴打有冇分析過1881
Discounted Cash Flow其實係世界上都唔係太common
因為如果你用discounted cash flow會有比較大既basis
可以只係郁一個數let say discount rate成件事計出來就會分別好大
但係相反係用Residual /Direct comparison 會比較好反映現時佢真正既市價但
當然啦係一個投資既角度來講佢既現價係咪真係咁重要定係佢比你既annual return更重要就睇你會唔會博收購定長渣
利申唔係做估價既測量仔
REIT 唔知點分析
加息係咪會個PV跌??如果用DCF
(sor 我唔係月無圓巴打,亂入左)
其實應該加息周期無論用DCF / Sales comparison approach ,property value 多數都會跌?

用DCF 就好似你咁講PV 跌
用sales comparison approach 其實正常都跌,因為借貸成本高左,但有其他market forces 又未必100% 跌咁
DYNAM JAPAN(06889.HK)/日式彈珠機/粗淺分析
https://lihkg.com/thread/714401/page/1?ref=web
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞