中信國際電訊(01883.HK)/收息之選/粗淺分析

596 回覆
33 Like 5 Dislike
無記錯PE ratio 應該30幾40倍 ,高過唔少科技股但又好似冇咩同業可以比較

有d 投機成份,有時都係搏炒下消息
果陣會買係睇佢增長股黎講 唔係太過與大市同步, 同埋手痕
同埋極高profit margin 睇死亡率會有增長
投機好易蝕錢
中信國際電訊(01883.HK) +0.060 (+2.740%) 公布截至今年6月底止中期業績,純利4.89億元,按年升7.5%;每股盈利13.8仙。派中期息4仙,上年同期派3仙。倘不計及投資物業重估收益,純利為4.65億元,按年升6.9%。

期內,營業額49.14億元,按年升36.8%,電信服務收入按年升11.5%至35.27億元,其中,移動業務的收入總額為20.08億元,按年升91.4%,互聯網業務收入按年升4.6%至4.89億元。

6月底止,整體用戶量超過99.5萬戶,較去年底增加2.6%,當中約92.3%為4G用戶。於6月30日,集團佔澳門移動市場份額約41.8%(2017年底:43.1%),而集團佔澳門移動市場的4G用戶市場份額約43.4%(2017年底:46.2%)。

By aastocks.com
無份收息
中期息得好少, 等下年出末期息, 希望有0.16
以派息黎講都算係咁
已經多過上年
係, 多左33.3%... 我意思係中期息同末期息比
等埋年尾 唔知有無位入
有個茶餐食(2手)
有個茶餐食(2手)

有個自助餐食(35手)
無貨
之前2蚊雞都唔入
依家仲入唔入好
都跌返落$2.2
想入咪入囉
跌到兩蚊先入
不過可能比較難
我D 貨$2.5添呀!
不過收左幾次息
最緊要佢keep住有錢賺, 每年加派息就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞