[有圖有字] 巴爾幹半島十九日旅行圖片分享

246 回覆
54 Like 0 Dislike
thx bada 耐心解答
繼續睇你出po希望你玩得開心

而家o係Qatar 準備返香港lu
睇到個遊記覺得好懷念 lm支持
懷念啲豔遇?
留名

好懷念

之前去過邊度黎?
都係巴爾幹,不過係由威尼斯一路向東
最後去到羅馬尼亞同保加利亞

七月開始好天喇 你就好

去過邊度?
懷念啲豔遇?

more
塞爾維亞belgrade novi sad
黑山kotor
阿爾巴尼亞tirana berat
科索沃prizren pristina
馬其頓skopje ohrid

最鐘意ohrid,prizren
D人我就覺得阿爾巴尼亞人係最好
睇到我都好懷念
上年5, 6月去左差唔多40日
Milan > Bucharest > Brasov > Veliko Tarnovo (+Buzludzha) > Sofia > Skopje > Prishtina > Prizen > Peja > Tirana > Budva > Kotor (+Lovćen) > Dubrovnik > Mostar (+Blagaj) > Sarajevo > Zagreb > Slunj > Plitvice Lakes > Belgrade
係lor, 最窮反而係最好人
我覺得Ohrid會好靚, 如果有藍天白雲
Prizren我有諗過去, 但見d相好似一個好普通o既奧圖曼小鎮所以冇去
Buzludzha <--係咪o者係飛碟果度? 好似話而家封得好死所以入唔到去

而家直情有個保安亭係門口 基本上入唔到
好彩去得切
睇到我都好懷念
上年5, 6月去左差唔多40日
Milan > Bucharest > Brasov > Veliko Tarnovo (+Buzludzha) > Sofia > Skopje > Prishtina > Prizen > Peja > Tirana > Budva > Kotor (+Lovćen) > Dubrovnik > Mostar (+Blagaj) > Sarajevo > Zagreb > Slunj > Plitvice Lakes > Belgrade
Buzludzha <--係咪o者係飛碟果度? 好似話而家封得好死所以入唔到去

而家直情有個保安亭係門口 基本上入唔到
好彩去得切

有d可惜
Ohrid幾好

去過邊度?
塞爾維亞belgrade novi sad
黑山kotor
阿爾巴尼亞tirana berat
科索沃prizren pristina
馬其頓skopje ohrid

最鐘意ohrid,prizren
D人我就覺得阿爾巴尼亞人係最好
係lor, 最窮反而係最好人
我覺得Ohrid會好靚, 如果有藍天白雲
Prizren我有諗過去, 但見d相好似一個好普通o既奧圖曼小鎮所以冇去
Ohrid幾好

睇下有冇機會再去
Day 12 - 24 Jun 2018 Ohrid

UNESCO heritage site分兩種, 一種係人文, 一種係自然

而世界上都有十幾個heritage site係兩種都係

而今日去o既Ohrid就係其中一個

Ohrid湖清澈美麗, Ohrid城o既歷史悠久令仍Ohrid呢個地方成為瀨尿牛丸

一早o係Berat出發, 清晨個境都唔錯

本來上網search定係Berat --> Elbasan --> Struga --> Ohrid, 全程巴士

但去到Elbasan俾d local講一講搭o左巴士去邊境, 跟住凍得滯搭的士直去Ohrid

咁快就由阿爾巴尼亞過o左馬其頓, 過境果陣的士司機竟然sip o左d錢落passport度, 即時對呢個國家扣分

搞o左幾個鐘終於到, 說好的Mostly Sunny 呢?

o係Apartment抖o左陣就出發

有冇人同我一樣覺得馬其頓支旗好型

好多拜占庭o既東正教教堂

上埋城堡

如果好天o既話, 呢個湖一定好靚, 可惜我個Mostly Sunny不翼而飛

呢度每個教堂都要收錢, 雖然唔係貴

呢度最出名o既教堂, 大部份Ohrid o既Marketing都係影住呢度

好彩都有少少陽光

等o左一陣都冇好好o既陽光, 所以就閃

呢度有一條沿住海邊o既棧道, 起得好好

就係下面呢條, 可惜陰天....

周圍都係貓

奧圖曼式建築

一聽到話呢度d超級市場有Indomie賣, 即刻開心o左成日, 睇完景點即刻衝去買黎當晚餐

一睇, e喂, 湯麵黎gei?

算, 照食

其實天氣都幾好丫
lake ohrid 係咪得馬其頓先去到
由berat 去最正路係坐6個鐘巴士去ohrid?
俾人縱壊o左 , 我記憶中o既巴爾幹係咁

阿爾巴尼亞果邊都好似有城市係o係Lake Ohrid 旁
但係因為Ohrid有多一種歷史意義 (古老o既拜占庭城市), 所以比較值得去
thx
btw想確保喺塞爾維亞同科索沃中間順利通行嘅秘技...

係咪香港飛belgrade拎左個塞爾維亞個入境印就ok 定科索沃番塞爾維亞應該點做
你依家個行程係點,塞爾維亞直接往返科索沃冇問題,唔需要秘技
你只要唔係入科索沃再入塞爾維亞就得

入塞爾維亞再入科索沃再出其他國家冇問題 (唔再返塞爾維亞)
其他國家入科索沃再出其他國家都冇問題

佢係唔承認科索沃o既入境同出境印, 所以你經科索沃入境就係非法入境
不過入塞爾維亞再入科索沃再出其他國家, 再入返塞爾維亞唔知會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞