[迎接MCU Phase4] 殲滅者聯盟 The Annihilators 介紹

84 回覆
29 Like 6 Dislike
*Marvel漫畫入面一支英雄隊伍
將來電影宇宙版本一定會同漫畫版有差異

殲滅者聯盟,一共有六名成員,全都是實力強大的宇宙級強者,如上圖,從左到右分別是:

類星體 Quasar
馬面雷神 Beta Ray Bill
鬥劍 Gladiator
超新星 Nova
銀影俠 Silver Surfer
指控者羅南 Ronan the Accuser

首先講返佢地歷史,點解呢幾個來自唔同星球、唔同背景,甚至互相係敵人嘅成員,會走埋一齊,就要數到去一件宇宙大事件 - 殲滅戰 Annihilation。

2006年出版的Annihilation這個特別事件就是關係到整個宇宙所發生的事,由於當時沒有固定的期刊是講述這些 人物,這輯漫畫都是新推出的迷你系列。

講述Annihilus率領的外星人大軍四出侵略,發生的星際大戰,Nova及Star-Lord率領各大星球的軍隊迎戰。
羅南唔係收咗皮咩?
漫畫呀...
見你講MCU嘛...
未聽過銀影俠呢個名
殲滅戰我就唔詳細講喇
有興趣可以去呢個網睇詳盡劇情
繁中有插圖
https://www.talkcomic.com/comic-story/marve-annihilation.html

之後仲有一次大事件叫Annihilation: Conquest
宇宙殲滅之征服 (2007),Phalanx 機械人兵團入侵Kree的母星Hala,事件中再次出現了Adam Warlock,另外Star-Lord組成了Guardians of the Galaxy。

經過呢兩次大事件,Starlord想撮合呢班盟友組成一支團隊。
好過銀色沖浪手啦
真心唔知香港譯法
電影都係叫銀魔
Phase4有annihilation?
漫畫入面主世界觀有三個最大文明帝國

Skrull (青色面) Kree (藍色面) 長期戰爭

另外仲有Shi’ra

*Nova Empire 新星帝國係漫畫入面已滅亡,所以先會有Nova呢位英雄誕生
未必咁快,但如果MCU進軍宇宙舞台就一定

GOTG2 credit有Adam Warlock,已知GOTG3會出

James Gunn上年暗示過可能GOTG3會有Quasar支援GOTG

KF提過Nova係Phase4熱門人選

Captain Marvel會介紹Kree

所以指日可待
留名學嘢
電影宇宙同樣有三大宇宙文明帝國,但同漫畫唔一樣

變左係Nova、Kree 克里族 長期戰爭

另外有電影宇宙原創文族 Sovereign 守榮族

結果出左成事不足嘅GotG
漫畫設定會唔會係電影出?

Skrull 未有消息,但官方表示有興趣發展
Kree 電影宇宙已出
Shi’ra 短期內未必提到,可以不理

我地關注電影設定先

Nova Empire係Infinity War俾Thanos大軍攻完,未知傷亡,但一定會係引出Nova呢個英雄嘅契機,官方表明好大機會不久將來介紹佢

Kree,好可惜電影版Ronan已經死左,加入唔到殲滅者聯盟,但另一個克里星人Mar-Vell,亦即係第一代Captain Marvel黎地球嘅故事,下年就上畫

Sovereign 女皇整緊一個最強人造生命,叫Adam
GOTG3會出
其實影集agent of shield岩岩完果季都有講kree
不過班kree好柒
地球人都有分碧咸同八兩金啦
LM
Annihilators: Earthfall 殲滅者:空降地球
(2011)

Magus再現,Annihilators為追捕他前來地球,與Avengers揭起爭執。

所以電影宇宙兩team人crossover不是夢
正如Avengers一樣,漫畫版嘅劇情同成員同電影版有好大分別,以下係我嘅預測:

Quasar
好大機會入選,因為James Gunn鍾意,GOTG系列搞得好,所以James Gunn有份參與計劃Phase4發展藍圖

Beta Ray Bill
呢個真係唔識估,雖然佢係雷神3入面彩蛋出過,但佢漫畫把鎚Storm breaker係電影入面已經變成雷神嘅武器

Gladiator
機會好微,Shi’ar係漫畫入面都唔係一個關鍵嘅存在,電影宇宙可能會俾Sovereign取代,同時Gladiator會由Adam Warlock取代

Nova
基本上唔需要懷疑,佢即將加入電影宇宙

Silver Surfer
版權在Fox手上,是乎Disney能否收購Fox
就算版權回歸,都唔代表趕得切鋪排佢出現
所以初期可以由Starlord取代

Ronan the Accuser
電影宇宙入面已死,所以我估計會由Ms Marvel取代,漫畫入面都有一個時期Ms Marvel離開地球,參與其他星球事件,加上而家風氣一team人至少要有一個女性角色

所以其實電影版初代殲滅者聯盟幾乎成形,Captain Marvel、Starlord、Nova、Adam Warlock、馬面雷神、Quasar,只要Marvel想,Phase4都夠時間組隊

留明
明明寫住迎接MCU Phrase4, 原來係漫畫迷9up post
幅圖右二條女係邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞