學琴? COME ON! 由0開始講到你明!

167 回覆
65 Like 8 Dislike
號外: 10月考既5級樂理速成班: 7月正式開始(12堂), 有興趣既巴打(初學者都OK) 可以TELEGRAM 查詢

小弟考左LT, AT, AmusTCL, 8級琴+樂理, 香港國際音樂學校讀鋼琴教學畢業
希望帶到基本既鋼琴知識比大家
其實網上面有好多人已經做過, 但唔同人有唔同方法, 第2到唔明既, 可能LEE 到會明, 大家有咩問題隨便問
小弟Telegram : BCPiano

上次講左基本樂理:
https://lihkg.com/thread/331528/page/1

今次講基本點彈琴: 由淺入深, 一步一步帶大家進入音樂既世界
今主個POST 都係主要對像係初學者, 所有講既野係唔會太深入& 只對初/中 人士有用

希望可以3~4日出到1次, 應該會講
手型, 指力訓練, 不同技巧彈奏方法: EG: Thumb under, 3 type staccato, legato, arm weight

關於手型/點彈, 坊間都有唔同講法, 唔同PIANIST 都有唔同既手型(可以好大分別), 所有我講既可能同你出面學會有唔同都唔出奇, 如果你有咩意見請提出, 大家討論下

因小弟中文mama地, 加上第二次寫咁大篇野……寫得唔好請見諒 (如有錯請指正)

講小小前言先….
咩係鋼琴?
到底鋼琴點黎?

首先, 鋼琴係鍵盤樂器既其中一種, 其他鍵盤樂器既例子有:
手風琴, 管風琴, 古鍵琴, Clavichord, Fortepiano…..
咁改良成為鋼琴既人係: Bartolomeo_Cristofori ,意大利人

有興趣可以睇下:
https://www.youtube.com/watch?v=BMxqAKxWMYA&t=0s&list=PLb0YPaImE28YCJTXGmlQZu1vEnAqr26L3&index=9

咁個POST 主要集中 點樣彈, 所以關於鋼琴既歷史就唔多講
1) 關節:

基本上你既所活動到既關節 係黑色圈個D, 紅圈個D係唔現階段唔會用到

*以下講既野, 大前提係要放鬆, 唔可以令隻手有太大TENSION, 搞到成隻九陰白骨爪咁

千奇唔好咁做呀!!!! 手背中間D 青筋都現曬形

想像隻手中間有個細細地既BALL, 但小心手掌唔好過份突起, 搞到成座山咁

如果你正確, 基本上每隻手指都會微曲( 即使你彈緊個陣)

2) 活動方式:

1) 先把5隻手指放琴面
我地先用2手指, 用圈圈個關節, 提高(提到最高) 你既手指, 同時記得微曲你既手指(可以FF 你隻手係隻小猫猫既手手)

2) 用最短既時間, 同最快既速度彈落去!! (小心不要變左用最大力, 如果唔係會變左敲琴, 唔係彈琴)

3) 注意出力既時間只係你決定彈落去個一下( 我諗得0.2秒), 彈完就好放鬆

唔理想既彈法:

中間個陣手指, 冇微曲

第一部份小結: 何為正確? 用最小既力, 出到最大既效果, 如果你隻手指彈落去, 比關節赦咁D 力走, 咁就唔理想啦, 簡單D講, 即係部琴食唔到你既力

基本彈奏方法仲未講完的, 下回再續
留名支持
終於見到巴打你上水

如果只係想彈到首流暢嘅流行曲,由零開始大約要用幾耐時間同埋可以點練?

岩岩sem break想玩下琴, 見到你教手指d動作,但我好似已經錯撚曬
死背一首又唔會好耐既....但好唔好聽又另一回事

可以點練?
要睇下你咩唔店先有相應既練習
死背除咗節奏有d問題外,仲有咩問題?

有幾個問題嘅

睇譜方面,唔知幾時彈白鍵幾時彈黑鍵,同埋只識背譜唔識邊睇邊彈

彈琴方面,左右手協調唔到,可能到某一個小節明明左右手分開彈都ok, 但一齊彈就亂曬 同埋想問下同一粒制,有冇話規定用咩邊隻手指彈?例如a彈呢粒音用中指,b就要跟住用中指彈唔可以用食指

d問題可能on9咗d

唔知幾時彈白鍵幾時彈黑鍵:
咁可能係你對個KEY 未熟, 可以練下SCALE/ 搵同一個KEY 既歌彈多D,
如果你係彈POP, 練下BLOCK CHORD

左右手協調唔到:
你係音彈錯曬, 定係D拍子對唔到?

隻手指彈:
我遲下會講下...
學緊琴
想問左右手分開彈無問題
但一夾埋彈就會彈錯音/拍子
可以點練
講小小原理先….
點解一定要微曲?
其中一個原因係確保你彈落去既時候, 係用到指尖彈(當然有情況可以唔用, 但初學就唔好搞咁多野住)

點解用指尖彈? 根據牛津力學唔知第幾條:
接觸面逾大, 力量逾分散, 相反, 接觸面逾細, 力量逾集中

所有小心唔好用左指肚彈, 咁個力量傳遞上冇咁好

黑色(指尖)既位置比較理想, 紅色(指肚) 就冇咁好

上回講到講到如何彈單音, 但唔知大家試既時候有冇覺得, 單單起一隻手指既時候, 會比其他手指扯住?
例如: 你提高4手指既時候, 5手指好想一齊拎起?

其實冇話一定只可以提起一隻手指, 你係可以一齊拎起其他手指, 但只彈你需要個隻

咁可能你會問…咁連續彈點算?

基本上我地係唔會長期都貼住部琴彈
原因: 1) 力量會分散到其他手指 2)好難發力

我地彈既時候只, 唔需要用到既手指就會拎起
而手指既轉換, FF下你游水個隻腳咁, 一隻起/一隻落

關於手部關節講住咁多先, 下次講下肌肉AND 其他關節既問題

大家有興趣 可以單手係部琴彈 C D E F G (用12345手指), 但彈既時候要確保關節活動正確, 聲音唔會時大時細, 要每粒音都咁大聲 ( 小心唔係大力)

比較進階可以練HANON
點解唔問下你老師?

一夾埋彈就會彈錯音/拍子:
分手個陣有冇數住拍子? (用口數)

唔好彈, 用手(2隻一齊)拍左個拍子先(都要用口數), 確保自己對個拍子完全掌握先

唔好所有音都彈曬先, 可以先彈正拍既音, 之後先加反 好難對個D
如果係CHORD BASE, 練BLOCK CHORD

彈錯音:
刻意將成日錯個粒音, 彈大力D(但唔需要跟足個拍子先, 音準行先), 改反你既記憶

當然可能係其他問題, 咁仲有其他做法, 但唔係面對面 好難講
唔同情況個做法都冇出入, 咁LEE個就經驗問題
少見鋼琴post
學咗半年琴,依家先學緊第三本everybody
呢個Post 終於有第二集..

不過可惜小弟唔識彈琴...
好窮 冇錢學
有無得教AT
網上都有好多免費堂, 可以試下 有咩唔明係到問
有琴行叫我教, 但我唔想分一半教at, 所以推左
原來你開咗係度,唔怪之得舊post冇咗反應

死背除咗節奏有d問題外,仲有咩問題? 
有幾個問題嘅

睇譜方面,唔知幾時彈白鍵幾時彈黑鍵,同埋只識背譜唔識邊睇邊彈

彈琴方面,左右手協調唔到,可能到某一個小節明明左右手分開彈都ok, 但一齊彈就亂曬 同埋想問下同一粒制,有冇話規定用咩邊隻手指彈?例如a彈呢粒音用中指,b就要跟住用中指彈唔可以用食指

d問題可能on9咗d
上面#3 答左
見到啦

我係唔識睇譜,仲睇緊你之前d post,主要係唔知幾時升半度幾時降半度

左右唔協調方便,我係彈錯d音
有時手指尾好自然”橋”起
點解決
musictheory.net 做下練習
有個叫做 keyboard reverse identification

咁只可以由極慢對起,
注意注意!! 唔好比隻手快過腦
可唔可以形容得仔細D?
支持
我下年都要考八級
你彈邊3首?
Gigue Rondo 同 selling sundry goods
當右手彈緊melody
唔需要用手指尾彈個時
就會自然咁飛起左咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞