[STAT]統計學交流區+讀書日誌

109 回覆
6 Like 0 Dislike
巴打,我想問一啲野。
而家我有24個有脂肪肝既patient,咁我將作地分左三個年齡層,分別係<50y, 50y-60y and >60y。
我而家有兩個方法都可以計得到佢地liver入面脂肪既percentage,姑且叫佢地A同B方法。我而家係想搵出兩種方法係唔同年齡層計出嚟既percentage 有冇差異。
咁因為B方法其實係base on A方法改良出嚟,我以我諗住用pair T test, 咁三個年齡層既sample我睇過只有>60歲嗰組唔係常態分佈,所以只有呢組我係用non parametric pair t test。
咁計完出嚟,<50y, 50y-60y呢兩組都有significant differences, >60歲嗰組冇。

問題:
1. 我有冇用錯方法?
2. 如果AB方法出嚟既percentage 係有差異,咁我將佢地每組sample平均左,可唔可以話AB方法出嚟percentage 既平均值係有差異?

利申:用SPSS, 非讀STAT
巴打,我想問一啲野。
而家我有24個有脂肪肝既patient,咁我將作地分左三個年齡層,分別係&lt;50y, 50y-60y and &gt;60y。
我而家有兩個方法都可以計得到佢地liver入面脂肪既percentage,姑且叫佢地A同B方法。我而家係想搵出兩種方法係唔同年齡層計出嚟既percentage 有冇差異。
咁因為B方法其實係base on A方法改良出嚟,我以我諗住用pair T test, 咁三個年齡層既sample我睇過只有&gt;60歲嗰組唔係常態分佈,所以只有呢組我係用non parametric pair t test。
咁計完出嚟,&lt;50y, 50y-60y呢兩組都有significant differences, &gt;60歲嗰組冇。

問題:
1. 我有冇用錯方法?
2. 如果AB方法出嚟既percentage 係有差異,咁我將佢地每組sample平均左,可唔可以話AB方法出嚟percentage 既平均值係有差異?

點解唔用Two way ANOVA?
巴打,我想問一啲野。
而家我有24個有脂肪肝既patient,咁我將作地分左三個年齡層,分別係&amp;lt;50y, 50y-60y and &amp;gt;60y。
咁因為B方法其實係base on A方法改良出嚟,我以我諗住用pair T test, 咁三個年齡層既sample我睇過只有&amp;gt;60歲嗰組唔係常態分佈,所以只有呢組我係用non parametric pair t test。
咁計完出嚟,&amp;lt;50y, 50y-60y呢兩組都有significant differences, &amp;gt;60歲嗰組冇。

問題:
1. 我有冇用錯方法?

2)
唔可以就咁用平均值就話佢哋有Difference ,因為個平均值有可能係due to random error

要用statistical test
巴打,我想問一啲野。
而家我有24個有脂肪肝既patient,咁我將作地分左三個年齡層,分別係&amp;lt;50y, 50y-60y and &amp;gt;60y。
咁因為B方法其實係base on A方法改良出嚟,我以我諗住用pair T test, 咁三個年齡層既sample我睇過只有&amp;gt;60歲嗰組唔係常態分佈,所以只有呢組我係用non parametric pair t test。
咁計完出嚟,&amp;lt;50y, 50y-60y呢兩組都有significant differences, &amp;gt;60歲嗰組冇。

問題:
1. 我有冇用錯方法?

巴打可唔可以講下幾時用one way 幾時用two way, 我成日都唔知咩情況要用咩test
巴打,我想問一啲野。
而家我有24個有脂肪肝既patient,咁我將作地分左三個年齡層,分別係&amp;amp;lt;50y, 50y-60y and &amp;amp;gt;60y。
咁因為B方法其實係base on A方法改良出嚟,我以我諗住用pair T test, 咁三個年齡層既sample我睇過只有&amp;amp;gt;60歲嗰組唔係常態分佈,所以只有呢組我係用non parametric pair t test。
咁計完出嚟,&amp;amp;lt;50y, 50y-60y呢兩組都有significant differences, &amp;amp;gt;60歲嗰組冇。

問題:
1. 我有冇用錯方法?

2)
唔可以就咁用平均值就話佢哋有Difference ,因為個平均值有可能係due to random error

要用statistical test

但係我已經用pair T test計左係有difference, 所以兩組即使係有difference, 平均左之後會冇difference? 可唔可以講下點解?我咁做只係唔想張圖咁多bars

頭先仲諗緊你講乜6.1.1,原來你條link係一幅圖

借問你識唔識點set MathJax定其他嘢可以將啲formula 就咁copy上嚟,唔使專登整幅圖又要upload一張圖?

我用latex寫, 但唔知點樣up上黎好
應該點做好

頭先仲諗緊你講乜6.1.1,原來你條link係一幅圖

借問你識唔識點set MathJax定其他嘢可以將啲formula 就咁copy上嚟,唔使專登整幅圖又要upload一張圖?

我用latex寫, 但唔知點樣up上黎好
應該點做好

LIHKG 應該冇整MathJax, 所以我而家只有呢個方法
巴打,我想問一啲野。
而家我有24個有脂肪肝既patient,咁我將作地分左三個年齡層,分別係&amp;amp;lt;50y, 50y-60y and &amp;amp;gt;60y。
咁因為B方法其實係base on A方法改良出嚟,我以我諗住用pair T test, 咁三個年齡層既sample我睇過只有&amp;amp;gt;60歲嗰組唔係常態分佈,所以只有呢組我係用non parametric pair t test。
咁計完出嚟,&amp;amp;lt;50y, 50y-60y呢兩組都有significant differences, &amp;amp;gt;60歲嗰組冇。

問題:
1. 我有冇用錯方法?

巴打可唔可以講下幾時用one way 幾時用two way, 我成日都唔知咩情況要用咩test

你有兩個factors,一個age,一個A/B,所以two way
想問關於hypothesis testing問題
點解當Z大於rejection point既時候就要reject H0?點解細於rejection point 唔reject得H0?
variance is expectation of conditional variance plus variance of conditional expectation

利申 精算撚

EVVE
精算d stat其實都算幾易,唔洗點理d proof

soa prelim果2份都係嘅
不過u果啲stat course有唔少咪又係同stat major讀返同一堆野
想問關於hypothesis testing問題
點解當Z大於rejection point既時候就要reject H0?點解細於rejection point 唔reject得H0?

我諗hypothesis testing純粹係一個make decision既原則
總之你接受個統計結果時, 你要計返個P_true(Reject)承受返個風險
到底咩係degrees of freedom ?
睇咗幾本stat書同google,好多書都剩係輕輕帶過話好難解釋,Google 個解釋我睇完之後好似似懂非懂 Professor 又話太難解釋唔講
睇咗幾本stat書同google,好多書都剩係輕輕帶過話好難解釋,Google 個解釋我睇完之後好似似懂非懂 Professor 又話太難解釋唔講

我知
不過太難解釋唔講

我知
不過太難解釋唔講

我都知
不過連登有字數限制寫唔到
認真
想問下除左ci,t test,f test,h0ha,reg. line
stat仲有咩讀

我知
不過太難解釋唔講

我都知

no arrrrrrrrrrrrrrr

我都知

我識,即係n - 1

但我見過 n-2 喎

我都知

我識,即係n - 1

多謝你
你咁理解啦
degree of freedom 係 number of data point - number of estimates
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞