用邊間證券行/銀行買美股好?

112 回覆
0 Like 0 Dislike
用ib貪佢個margin夠平
查實td hk除咗美股之外仲可以買咩
ETF唔得咁美債果啲又得唔得呢?
查實邊間穩陣啲
8仔美+港+荷資 但係無SIPC
futu中資底 但係又好似有SIPC

雖然見佢登記人兩間都係同一個老細,唔肯定美帝futu有SIPC同香港果間有冇關係
正如IB US有SIPC但係IB HK又可以冇咁on9
點解一定要hk td,用返美帝版唔得咩
穩陣緊系用返銀行 次一級就美帝版td cs ft呢d
因為太多功能、太多嘢可以撳,太多術語。
冇乜經驗嘅新手會畀個介面同操作嚇窒咗。

同埋用得 IB 真係要預咗自己去研究成套嘢點玩,
自己睇說明書、自己 Google 搵答案,甚至自己寫 message 問 CS。

最後 IB 個 HKD$80K 開戶門檻同埋每月 USD$10 最低佣金消費,
的確唔適合本少嘅新手。

其實 IB 同富途都可以開個 paper trading account 試玩,
我會建議你撚掂咗個 software 先寄支票開戶口都唔遲。

利申:IB + 8S 用戶,然後用富途個 paper account 睇圖睇報價。
有得揀咁梗係用返原裝TD啦
但係之前有post話TD會轉返啲香港戶口去TD HK度
咁唔通用幾個月畀佢轉返HK又再花時間搵過第二間再射倉咩
https://lihkg.com/thread/552851/page/1
咁轉黎轉去咪ft同cs囉
咁揀返美資cs、ft果啲好啲
係咪九月之後就正價
貴到仆街,300幾蚊交易費,痴Q線~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞