用邊間證券行/銀行買美股好?

112 回覆
0 Like 0 Dislike
人地有話過美股咩on99

呢位人兄唔係樓主囉
佢撘單問架咋
講得出話睇過諗住渣打買 都知人地得港股冇美股啦下話

撚唔知美股冇收股息費
預早扣撚左你30%仲收咩其他charge呀
IB

TRADE 唔夠都係一個月收10usd

你正股trade 一次都1usd
IB for sure
咩30%?可唔可以講多d?
30%股息稅
雖然收30%股息稅 但啲股票高質高息咁多 比30%稅都好過買19港股
30%邊個收?
我都係
都唔知佢偷雞幫客填左定點
用8仔算數
我firstrade開戶都唔駛填啦,佢會幫我填埋
美國政府
普通用家就牛牛啦
想買美股長揸,係唔係富途最穩陣?
你想點樣穩陣?
香港 ICC 唔保美股。
而呢個 post 數得出嚟嘅券行大部份都唔係 SIPC listed。
富途話保
去美國證券行開囉
用大貓買收費好貴,但好似最有保證,因為買得就長期持有,所以好爭扎

大家點睇
美國證券行
富途2蚊美金好心就咪撚計

有得買期權先係重點
其實銀行會唔會每年派1042-S表?
TD打手你好
有冇人試過係 webull 呢間新開 broker 開戶,i have gone throught the website, news and sipc & finvra. It claimed to be an online broker , the first chinese broker is on the sipc member list and the mother company is called 福米科技. 首輪投資者 is xiaomi.

The most important thing is that it likes Robinhood which is free commission and the app is mostly likely copied from 富途牛牛

值得大家留意討論
知唔知td有無Robo Advisors
咁點解唔ib
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞