有網民於小食店以$13買入「藝術三文治」……

218 回覆
365 Like 14 Dislike
打工仔一日三餐往往都會幫襯小店,日前有網民在葵涌區一間工廈小食店,以$13買入了一份「裝假狗」、非一般的「藝術三文治」……

據該名網民指,日前在公司樓下買了一份火腿三文治,惟進食第一啖已感到「唔對路」,打開一看後,更令她大為震驚。只見三文治內,火腿只有邊緣一小截,火腿被切成小段,塗上了沙律醬後只覆蓋麵包約三分之一。事件令她大為憤怒,除將店舖稱為「良心舖」,也形容三文治是「藝術三文治」。記者曾嘗試接觸該名網民,但對方的朋友代轉達,表示拒絕受訪。 其他網民看過網主帖文後,都認為店舖「過份」、「離譜」,有偷工減料之嫌;亦有網民留言諷刺該店︰「好夠食」、「火腿冇益嘛,食少啲健康啲」、「咁好心機切條,呢啲直頭良心企業喇」。

記者事後聯絡到涉事小食店店主,他承認,切細餡料的做法確是為了降低成本,不過卻是另有苦衷,「嗰區啲人食嘅預算唔係咁多……有食客反映話想平啲,寧願唔要咁多餡,我哋壓低成本,做到20蚊兩份,朝早食完晏晝再食,平返少少畀街坊!」 他又指,對「藝術三文治」這個稱呼沒有意見,「隨得佢哋啦,人哋鍾意點講都冇所謂。」

.......
有食客反映話想平啲,寧願唔要咁多餡,我哋壓低成本
良心小店
20蚊 2份姐係4件?
華人生意手法
良心小店。
公司樓下7蚊,脹卜卜
普通麵包店買件芝腿治都係10蚊wo?
唔屌唔屌 不過無人會再去買姐
7仔, ok 都大份過佢又平過佢
依啲良心小店真係買少見少
「20蚊兩份,朝早食完晏晝再食」
香港人真係好慘 早餐同午餐竟然要食同一樣野,生活仲有咩樂趣
要咁慳既人 我諗會自己整
多過去買20蚊兩份
車仔檔雙拼$14
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞