覺唔覺學校成日叫人自由分組係助長欺凌

124 回覆
1706 Like 61 Dislike
你有料,但毒撚性格,應該都未必有人想同你一組
因為實際和評核需要

你冇理由一大組人做一樣,可以由兩個人可以做到的project嘛

如果社會上一個細project,例如整一部升降機,動用1000人,都知係大白象浪費人力資源啦。
一係自己分組一係抽籤分組
同學通常都會揀自己分組,除咗冇組嗰啲
現實唔係你一個人話曬事

自由的代價
毒撚慘被犧牲
好人好姐,有料,但毒撚或毒絲性格,一樣入唔到組。
傻啦,d人就係最鐘意痴落d有料毒撚到,容易freeride嘛
努努實實
大學唔講
只講中小學

教導學生合群,與人合作
係學校的責任

分組,做group project
目的都係教導學生一齊合作
呢個係教學理想

但實際呢
班教畜夠hea
只係叫你自由分組
沒有從旁協助
更沒有協助毒撚或毒絲性格人
點樣同人合作相處,找組員

呢個係教畜hea做的結果

助長欺凌原因,就係因為教育界、老師太多都係教畜,冇認真教導學生在人際合作,人際關係的成長發展。
永遠無人搵我一組

小學開始已經唔會主動搵人,同老師講自己一個做
分組分著啲垃圾比你咪又係灰尻機, 咁大個人仲要老師分組, 我係黎學野讀書, 唔撚係黎揍仔
毒撚就唔應該讀書
教畜唔應該教書
所以yr1就要搵定一班穩定既組mate
唔好咁小學雞
出到黎社會仲係咁無社交技巧死撚得啦
問題係在於學校唔識叫你,係得知你無朋友之後,要點撚做
呢個感受我喺中小學都經歷咗好多
每次聽到自由分組個心都沉一沉
中學果陣完全冇呢D問題 全班每一個人都有組,冇單丁或者被逼
證明你係毒撚
跟學號分組先最on 9 次次都係同果幾個廢柴同組
中六自由調位
我冇所謂 點知有條話想同我坐
跟住就一齊坐左半年
原來條女一直暗戀我
不過當時我已有心上人
最鍾意同毒撚一組 再恰佢地唔敢搶分工 咁我就可以搶part introduction做
毒撚一早埋左堆啦
點解d老師要迫我同d毒撚一組? 可憐人必有其可恨之處
第二種更hurt
Agger
以前讀書老師話分組要我地習慣第時出黎做野要group work
返工邊有得自己揀同邊個一齊做啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞