AEON信貸財務(00900.HK)-粗淺分析

74 回覆
45 Like 4 Dislike
市旺大部分跟到其實都藍籌,好少低市值
做左唔少功課
多謝支持
👆🏻支持理性分析投資👍🏻
雖然信用卡利息高,但息差點解可以差咁遠。。。

我都有aeon卡但好少用,有冇得比較下信用卡業務既同業公司,係咪真係咁好賺,定係真係好似巴打咁講有篤數可能?
多謝支持
佢嘅利息收入高 我覺得可能係因為佢百貨店嘅銷售可能會順便叫客開卡再做分期,
另一方面佢對借貸嘅依賴唔算高 所以開支都控制到好低
長建 領展 同呢隻算香港收息股入面比較突出
我都覺用aeon卡既人其實就係係永旺買野先用,信用卡業務佔900大部份既收入,所以推斷900既業績其實同984既業績掛勾,但984近年業績好差下,似乎又同900業績唔多配合,所以先引申到佢會唔會有篤數可能,睇唔通
900派息其實真係幾穩定。
呢一點都幾值得研究,可能永旺超市的業績差係因為成本上漲,銷售額可能都無特別轉差,所以未必對900嘅信用卡業務構成大影響
Take a look and leave some comments if you are free!!!

惠理集團(00806.HK)-粗淺分析
https://lihkg.com/thread/683453/page/1?ref=web
36.6%純利率!點解可以不斷升!WoW!

神奇 頂級 超卓!
今日上$7 plz
隻嘢都唔比位人入
好股你預佢跌得多咩
出左業績
推下先

AEON信貸財務 (00900.HK) 公布截至今年8月底止中期業績顯示,錄得純利2.31億元,按年升33.06%;基本每股盈利55.22仙;派中期息22仙。上年同期派息20仙。 期內,收入6.53億元,按年升4.38%;淨利息收入5.25億元,按年升4.48%。(ta/a)~ 阿思達克財經新聞 網址: www.aastocks.com

而家買好貴 $7好似
睇睇先🤔
啱啱7.24入左2手
息率幾多
末期息唔加現價6厘
如果一樣加10% 就6.4厘
都幾吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞