究竟你地識分「質素」同「質量」未?

53 回覆
92 Like 6 Dislike
中文講物理定語理分析
就算退一百步話呢個解釋解得通
啲人都用錯啦
政府話工程質量
明明得一個工程
有冇量可言
啲垃圾 youtuber 又係
得嗰幾件 product 介紹
又講質量
又唔係做批發
無聽但一個非權威人士講係就係
達哥港大中文系
唔算咩權威 仲起碼好過聽連燈仔鳩UP
唔算咩權威 起碼好過聽連燈仔鳩UP
中文講物理定語理分析
在下孤陋寡聞得濟
採陰補陽就聽過, 但陰陽=/=採陰補陽囉
如果質量互補=質量咁要個"互補"把撚
又跟據支那模式: 産=人流, 料=個資, 咁質量互補應該=質互 or =量補喎
咁質量係quality 定mass 定quality & quantity呀
宜家個post係話支那人所謂質量係指quality咋

理解能力差就收聲喇
咁都引到你隻五毛入黎
三國個陣有一本書叫《人物誌》,入邊有一句係咁樣既

「凡人之質量,中和最貴矣」

想問下樓主,呢句係咪解普通人既mass係average就最好
密度
點解質量一定要identical to mass?
mass
塊,大多數,質量,大量,群眾,彌撒群眾的,大規模的,集中的使集合

mass=有料
有料=有貨
有貨=有質素=有料
因為支那製造除咗quality 有問題,連個quantity都出錯
偷工減料,正正經經設計畫圖,根本只有quality都出錯,製造良率唔夠。係技術嘅問題
但依家支那人係會唔跟圖則,偷工減料,連個量都可以唔跟
所以先會用「質量」嚟代表埋個量嘅問題
正常用料嘅量有數得計,點會因為個量唔夠而出錯?
因為支那製造除咗quality 有問題,連個quantity都出錯
偷工減料,正正經經設計畫圖,根本只有quality出錯,製造良率唔夠。係技術嘅問題
但依家支那人係會唔跟圖則,偷工減料,連個量都可以唔跟
所以先會用「質量」嚟代表埋個量嘅問題
正常用料嘅量有數得計,點會因為個量唔夠而出錯?
最簡單直接
話 質量 係 質素加數量 嘛
啫係quality 加quantity 啦
但從來只會做quality control
冇人會做quantity control
形容個嘢嘅 可靠程度 要用quality +quantity 本身就係好低質嘅世界先會有嘅邏輯
質素同氣量?
利申 鳩噏
只係咁啱mass 中繹做質量
本身質量係有品質一意
重有啲地名
垃圾傳媒洗人腦喇

以前就雪梨 布里斯本 維珍妮亞 紐西蘭
宜家就悉尼 布里斯班 弗吉尼亞 新西蘭

真係聽到都覺得好撚核突
樓豬話質量一定要解mass 你係咪搞事 你係咪五毛
唔洗spin啦
根本用質量係因為支那連個量都可以唔跟標準,偷工減料
quality要check,quantity 有晒指引都會少咗
所以先會用質量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞