6種麻雀玩法 你哋最中意玩邊種?

120 回覆
54 Like 5 Dislike
https://www.facebook.com/hkjumc/
如果有興趣就join啦 招緊人lol
or 參加比賽都得
原來如此 真係學到嘢,但我打台牌有時有1pair混搭+1對眼+1順搭,要拆嘅話我都係中意拆順搭多d, 傾向留返對眼,所以唔同牌跨住玩真係玩到頭都大 套戰術好易亂
因為有條rule打過嘅牌唔食得啫
日麻

港麻比狗玩
成班跑馬仔食雞雞鴨鴨幾番上落
大牌冇乜選擇得黎又太明顯淨係可以自摸
見過太多人係唔識打牌 淨係識打三番起糊食對對混一色清一色

港麻防守唔著數 最多食雞雞鴨鴨 係咁沖章食大牌好過
如果係咁其實係鬥摸牌運同埋個上家鬆章
用技巧掌握到既部份實在太少

仲有果種跑馬仔食糊開槓收錢大陸牌 根本ON9鬥運 賭大細好過

日麻好重技巧同策略 唔似港麻盲碰盲上就玩到
仲有得計點棒 可以唔洗打錢同FD當boardgame咁玩
冇打開但係好鐘意睇職業日麻
見到佢志驚出沖 大三元都可以唔做
打開香港麻雀想試下打下台灣麻雀同日本麻雀 但真係少人打 香港牌都未必夠腳 何況打其它牌
日麻淨係玩過天鳳 大致上都明 係唔識計符
垃圾先玩跑馬仔 完全唔洗用腦咁打牌 就好似啲人次次做牌都做對對咁
越南麻雀
香港牌唔防守輸撚死你
你講得啱d 3 4番豪比佢冇所謂
但香港牌多數做大牌 放一次過到骨 再放多次就未必
沖同防守真係要攞平衡點
當然香港牌變化太少又真係冇計

日本牌 唔少人認為防守性太重 衰喺可以鋪鋪都棄糊
但因為自摸冇優勢 所以打摩佬戰術死守等機會
但真係玩起上嚟可能悶死
台灣牌 上網玩都好多有得玩嘅
跑馬仔冇想像中咁低技術 始終主打都係自摸同開槓 最大缺點係出銃冇後果啫
點樣快D砌好副牌都要技巧嘅 雖然都係運氣行先
點玩?
日麻 打過人中之龍就知
玩開重慶麻雀
冇既?
點玩
日本
但裡寶牌真係on9玩法
純運氣
玩白搭牌
層層疊
香港 日本牌
其他唔識
跑馬仔打唔慣
日麻玩過之後就返唔到轉頭
日本仔好識整遊戲,佢地成功將麻雀設計到運氣同技巧各佔一半,除咗賭運之外亦好考思維,有興趣可以了解下
港式台牌
有拉有踢
因為779萬唔係一個有效率嘅型,確定有眼就唔需要佢
同人玩過 白板當百搭 自摸先比食 幾好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞