6種麻雀玩法 你哋最中意玩邊種?

120 回覆
54 Like 5 Dislike
麻雀真係個個國家都有唔同玩法,各有特色,我自己就每一種都中意 (除咗廣東牌,因為番種太多好難記), 我依照自己有限嘅認知簡介下

香港麻雀
應該係香港人最熟悉,由於三番起糊而且番數係幾何級數上,就算細牌都冇肉食,所以係咁多種牌入面最多大牌嘅一種,所以亦係變化比較少嘅一種牌,優點係易學,缺點係可能玩法太單調,但另一特點係強調防守,因為輸親都大牌出銃好危險,加上又有9章落地包7番/全求人自摸全包,加上有人會玩出銃雙計,更加大風險,流局率偏高,不過係唯一冇鐵8棟打到尾亦都增加咗刺激感

廣東麻雀
最複雜嘅一種牌,番種究極多,所以亦係唯一一樣我唔玩嘅,因為實在太難記,技術特點我唔清楚,但玩厭香港牌又唔想玩其他嘅可以學廣東牌,因為雀館同跑馬仔係兩大熱門,另一大特點係多數打半銃,所以出銃都唔太驚,其他人都要攬炒

台灣麻將
唯一打16隻嘅牌,特點係有食唔食罪大惡極,因為用底/台計,例如300/100, 而且大牌番數都唔高,所以食糊重要過做牌好多,但台灣牌最大特色一定係連莊,實在太刺激好玩。另一個大特色就係自摸,因為自摸雞糊係隨時大過出銃大牌,所以出統唔食搏自摸都過癮,但因為有過水,加上個個爭食,所以風險都好大

日本麻雀
強調防守,防守程度應該係各種牌最高,特點應該係自摸同出銃輸嘅錢一樣,所以出銃嘅代價係最大,所以成日睇日本牌比賽會發現佢哋打牌選項好怪,一路打一路守,以退為進。另一特點係懸賞牌+強調門清+聽牌,好運嘅話中到裡懸賞牌食嘅分數都係幾何級上。流局率極高,而且一番起糊,dora同槓/花牌嘅番數係當額外,所以有dora食雞糊都係會唔食得,總結嚟講係技術含量高但方差極大嘅玩法,所以好矛盾

跑馬仔
打法同台灣牌有幾分似,但佢直頭唔考慮番數 (我哋玩7番以上先會計番錢),只求食糊同槓牌收錢,獎馬係最刺激嘅一環,所以一定一定要自摸,唔係嘅話收錢仲少過開槓,當然獎馬會疊加,所以策略性截冧莊自摸都合理,但由於冇過水,自摸成本低過台灣牌,所以個個都會衝自摸,加上如果刻子多,更加要搏槓優先,食出銃冇意思

美國麻雀
娛樂性為主,特色當然係換牌 (有睇嚦咕嚦咕應該都記得) 所以開局副牌都超靚,加上莊家有權再換一次,所以天糊都唔出奇,番種由於大家都一知半解,網上又冇番種表,所以一般只強調換牌嗰下,然後搭香港/台灣牌番種玩,娛樂性十足,但因為我係傷心小棧狂迷,所以美國麻雀對我吸引力都幾大

附加:

國標
大陸競技規則,由於係新興而且係加工番種,所以吸引力低,大陸人玩跑馬仔都唔會玩國標,其實都係廣東牌簡化版,so far見唔到好有特色嘅特點,所以唔列入六大,但仲有其他可以再補充,出住6樣先,唔知大家中意玩邊種?
由細開始中意睇人打麻雀 所以就識左打香港牌
打落之後覺得係唔大變化 唔係混一色就對對糊(有時d對手仲會唔打花/門清) 尤其大家都守牌真係會悶

之後識左打跑馬仔 覺得有時打下都幾過癮
最近學埋日本牌 睇youtube個d比賽睇佢地d出牌真係幾新奇 同之前打牌嘅概念幾唔同 而且變化真係多 覺得好好玩
不過係計番幾煩
當年為咗睇saki
學打日本牌
好鍾意佢可以知道邊d係安全牌
同埋有寶牌裡寶牌好刺激
細牌都可以變到大牌
淨係識香港同跑馬仔
日本
我係睇美波嘅saki所以去左學日本牌
我同你嘅流程差唔多,都係睇比賽,但唔知邊度online 玩日本牌,所以就冇乜玩

番種其實日本牌算易啦 (廣東牌先cls),反而有好多奇怪規則,eg起手9隻13么牌/4人一輪打同一隻/4人一齊聽牌→都要重洗

不過其實好多時真係睇唔明,最唔明一點係之前見到有條友渣779萬 同埋其他牌,開局頭幾隻,佢無厘頭拆隻7萬,我真係睇到R晒頭…先啱啱開局點解要咁打?
香港
香港牌叫最似日本牌啦,但前期都要沖啦中後期先開始防守,日本牌直頭要由頭守到尾,仲要立直先有隻dora可以叫下, 防守更加而針對,仲有屌唔記得寫埋落簡介,佢哋最誇張係有振聽,打過嘅牌唔可以食糊,所以上牌/碰牌條友仲要按方向指住放牌嗰條友 總總因素搞到太多流局所以有時會玩到幾悶
btw講錯係唔可以ron (食出銃) 仲要係同一條船都唔得 eg打咗九索你聽69索連六索都唔食得…
日本計分會計幾多番幾多符個d 我係覺得個到幾複雜
你講睇唔明個到i know that feel 不過以我所知好似係佢地習慣有一對眼之後就會拆其他對子做平糊 (唔確實係咪
跑馬太垃圾我唔當佢係麻雀

日麻講摸運多過港麻
日麻加好多野令日麻複雜化(符番、順位碼、dora)
所以令好多鐘意思考多d既人玩

港麻上下家意識應該係數一數二高既種類
生死章都係常用技巧

題外一問 樓主係咪出左來做緊野?
係 因為一般型 最易做到暗聽平糊 就唔洗焗立直
美國麻雀
一直都以為劉青雲係9up 莊家有權要求換牌
點解無人打港台
一開頭覺得香港好玩,但係打耐真係悶,轉打港台
香港牌比我既樂趣得反點樣出奇不意食人三番
日麻又係得意,不過我多數打天鳳
日麻最大問題係立直著數好多
例如立直一盃口 兩役,但係無立直就一役
立直仲有得揭裏懸賞,好多時就跳滿
唔係話天鳳唔好
但我鍾意雀龍門多d
可惜佢後期走火入魔要比錢打就冇再玩了
符同番我都仲未好get到係咩
我仲讀緊書
我直接打台牌,港台同廣東牌一樣,d番種記唔晒
如果你係大專生
有無興趣搞大專麻雀比賽?
冇啦 唔想出名
不過食下花生都ok
所以焗鳩你做門清,門清真係日本牌核心價值
玩開跑馬仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞