LIHKG 汽車偈油討論區

153 回覆
2 Like 2 Dislike
咁我都係試左engine flush再算
陳年R洲車唔敢插野入偈搞
無謂搞喇講真,我架本來冇食偈油,第一次洗完之後八千食1L幾
上fb打乜都有了
八千食L幾 你插喉定用engine flush
搭單問下
換火咀人工一般收幾錢 普通日本車
仲諗住去試下
扭幾口鏍絲咁,自己黎啦,一支火咀匙都係三十蚊左右,四支火咀都係幾十到幾百。
之前車房都係代理penrite既油
換完好爽加8k後先笠
想知咩油但又唔好意思問
佢換1換收1700 有無巴打估到係邊隻?
無架生呀
我架19直4之前換油加火咀人工淨袋500 俾你參考下
BTW 間野裝火咀裝唔好, 搞到有個汽缸唔work, 好彩最後無事
渣黎上水幫你換
收你一餐m記
巴打 你用感覺定磅尺
車房教我換過一次 我自己覺得扭實左 佢仲可以扭多差唔多3分一圈
想問下3200cc v6 入咩牌子好5w40
正常的,因為d油fill up左你磨損左d位,之前比d泥食死曬
用緊gulf GT
咪又係一狗樣果D油, 岩度數咪得囉

勤D 換, 換CHEAP油, 都好過入貴油, 但勁耐換
Read the owner’s manual of your car and schedule the oil changes according to the mileage limitations in the manual.
It is written by the factory who designed and engineered the vehicle.
感覺咋
金孚0w40會食偈油
之前慣左高轉先轉波,4-5000左右
用左5000km已經得返3份1
8000km再check直頭低於警戒線

而家用返銀孚暫時5000仲有60%
自己屋企
5w40有乜推介。3200cc
用緊pakelo 5 30
腳車
最近係shell換咗佢個個5w40,都要成5百幾蚊一支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞