假設香港有槍權 但只可一世擁有一款槍械 你會點揀

523 回覆
9 Like 112 Dislike
美國差佬其實睇department
一般會有issued
同時會有一張list列哂有啲咩槍可以用
有啲差佬會想用自己槍
但聽過好多都話會用返issued嗰枝
操撚爛咗唔會肉赤
揀得 HK416 好大機會因為熟習或者沿用 AR platform,
如果用第二個 platform 比,呢 d 由頭設計過既當然少左好多本身無預計過既問題。
所以如果要比,只能用 M16 vs HK416。用 SCAR 黎比就實在太超過了。

DI 唔係無 carrier tilt,係少,相比 piston 用推桿只接觸一點既,的確係少 d 損耗。
但 carrier tilt 既問題可以透過換 anti-tilt buffer (平) 成者換 d 特製版本 bolt (貴) 去解決。
至於原本 DI 係咪差,越戰時既怨聲載度其實已經好明顯反影緊,
用呢個方法係需要經常清理去解決問題。唔係解決唔到,係睇你有幾多時間同幾有心去搞。
當然 M4 解決左幾多我唔知道,但見 HK 開發時都特登重新執過成個 system,
SOCOM 自己本身都心郁郁換 HK416 黎講,應該都仲有一段距離。

DI 講話好差又唔算,確實少隻香爐少隻鬼,而且自稱準確程度稍勝一籌,
但要去到幾多碼以外先出現優勢就唔知。

另外就係 d 熱氣唔會兜囗兜面噴埋黎都係部份外國 AR 用家話 piston 其中一個好處。
雖然我唔知佢地係咪真係就咁放個漢堡包響個 ejection port 隔離 ...

AR15 VS HK416 唯一真係要考慮應該係首次購入成本,piston drive 係貴一截。
先唔計係咪 HK 食水深,其他 piston drop in upper receiver 一樣係貴 d 。

但如果討論埋呢個問題,咁大家可以討論範圍應該得返 d .22LR platform ,或者 M870 (仆街真槍仲平過我枝 Tanaka) 可以講 ... 連手槍仔都可能嫌貴。
GAU-8/A Avenger
所以有人咪覺得,與其為咗optimise piston system而去redesign每一個part,不如設計一枝用起上手算似ar15嘅槍,我諗scar係一個好例子。

亦又人覺得將ar15個設計搞哩搞路出到嚟已經contradict咗Eugene Stoner本身個design philosophy。

至於越戰嗰壇嘢好似係因為當時美軍邊條撚樣趕住推睇一代m16上戰場,話枝槍係self cleaning,所以未整cleaning kit就送曬過去,跟住班GI咪食曬屎。

後來出咗m16a1改良咗少少設計,亦都內置cleaning kit,之後都無乜人complain㗎喇。如果唔係好難想像可以出到A4

無計416真係太貴,民用牌成三千幾usd,同樣質量嘅ar15平一半。
G17
鍾意45多過416
Sig p228

SCAR
槍林彈雨打到一半咁嘈
最好對家真係會聽到個clip飛出嚟ping一聲

越戰美軍初期就係因為駁火比敵軍聽到ping一聲然後GG
後來醒目,特登keep住個彈匣扔出來bait越南佬
呢樣野一路都只係得口傳 冇1st hand data
實戰中唔只你一個開槍
你開完8飛 ping一聲 但自己友同對家都重開緊槍
子彈嘅音爆絕對大聲過嗰ping一聲
重未計叢林環境有幾吸聲
就算敵人真係聽到ping呢下再gut出嚟射你
你隔籬嘅隊友都幫到拖啦

再者當年嘅士兵都冇hearing protection
正常combat noise會引致耳鳴
耳鳴嘅frequency同ping嗰下聲差唔多
打得一排聽力又開始受損
點聽嗰下細細聲嘅ping

M1喺二戰嗰陣已經開始用
如果真係有呢個問題美軍一早會開始搵解決方案

一定係AA12

唐家霸王槍
兵器譜第一位
冇槍頭都督得穿
殲滅者元首電鋸北約型
S&W Model 19 4 inch
陀槍出街長度岩岩好
.357 Magnum威力大之餘 recoil比起其他大口徑相對易控制
練槍又可以用.38spl減低子彈成本
危急情況入差館借都得
結構簡單 外型又靚
AK47
SR25
處境掉換槍
Lee-Enfield Mk III
mp3無限子彈射死支那狗
核武火箭一枝
uzi
Vector
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞